НОВИНИ

Ваксините срещу COVID-19 и геополитическата игра

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
16:04, 29.01.2021
Чете се за: 03:37 мин.
Политика
три европейски страни искат одобрение ваксината астра зенека
Слушай новината

Геополитиката не пропуска предоставените ѝ възможности.

Кризата с коронавируса и надпреварата за ваксините са поредните доказателства за това. Опитите за доказване на превъзходство, съперничеството и упражняването на "мека власт" за пореден път изкушиха големите световни сили и ги накараха да се надпреварват, вместо да се обединят.

Голямата надпревара стартира с необходимостта от създаването на ваксина - чудния лек, който да сложи край на пандемията.

В тази игра САЩ (с ваксините "Пфайзер" и "Модерна"), Великобритания (с ваксината "Астра Зенека"), Китай (с ваксините "Синофарм" и "Синовак") и Русия (с ваксината "Спутник-V") бяха големите победители.

Но залогът все пак беше коя държава ще ваксинира най-бързо населението си и тук никой не се справи по-добре от Израел. Над 1/3 от населението на страната вече е получило поне една доза от ваксината. Няма съмнение, че този успех ще работи в полза на израелския премиер Бенямин Нетаняху на фона на наближаващите избори.

За всяка държава е важно да отговори на очакванията на собствените ѝ граждани. Независимо дали става въпрос за Израел, САЩ, Франция, Германия или Великобритания, хората по света се нуждаят от повече сигурност и от уверението, че идва краят на строгите мерки, които преобръщат живота им. Бъдещето на много държавни лидери зависи от способността им да доставят ваксини и да преустановят разпространението на COVID-19 в техните страни.

В този смисъл общата борба с вируса намира регионален и конкретен израз. Забавените доставки на ваксини от "Астра Зенека" накара председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да влезе в сблъсък с британската лаборатория. На политическия фронт британският премиер Борис Джонсън разчита на ваксината, за да докаже, че дори извън Европейския съюз, страната му не е загубила нищо от способността си да защити здравето на своите граждани.

Политолозите отчитат почти единодушно, че надпреварата за ваксините започва да напомня за времената на Студената война.

Западните страни разчитат предимно на разработените от тях ваксини и ги разпространяват помежду си. Китай и Русия се опитват да се съревновават със Запада. Самото име на руската ваксина "Спутник" не е случайно и напомня за далечната 1957 година, когато Москва извежда своя ракета в околоземна орбита.

В тази геополитическа игра Китай възприе различен подход. Пекин обяви, че ваксините срещу коронавируса трябва да се превърнат в "световно обществено благо".

Унгария одобри китайската ваксина

Китай вече доставя от своето "благо" на Бразилия, Индонезия, ОАЕ и разширява износа към Аржентина, Чили, Йордания, Мексико, Перу и Турция. Много африкански страни също очакват да влязат в този списък на получателите. Остава единствено да се изясни точно колко ефикасни са китайските ваксини, за които все още няма разпространено детайлно проучване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Седем нелегални мигранти са задържани на ГКПП "Дунав мост"
Седем нелегални мигранти са задържани на ГКПП "Дунав мост"
Унгария одобри китайската ваксина
Унгария одобри китайската ваксина