НОВИНИ

Външните министри на ЕС одобриха еквивалент на американския закон "Магнитски"

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:11, 07.12.2020
Чете се за: 01:15 мин.
Политика
външните министри одобриха еквивалент американския закон магнитски

Външните министри на страните от ЕС одобриха днес европейски регламент за налагане на санкции в случаи на тежки нарушения на правата на човека. Регламентът се смята за европейския еквивалент на американския закон "Магнитски". Първите дипломати обсъдиха отношенията с Турция и евентуалното налагане на санкции заради споровете с Гърция и Кипър. Отложиха и обсъждането на преговорните рамки с Република Северна Македония и Албания, заради продължаващия спор между София и Скопие.

Преговорната рамка със Скопие и Тирана няма да се обсъжда утре на Съвета по общи въпроси

Новият регламент ще позволи на ЕС да налага санкции на юридически и физически лица, отговорни за нарушаване на човешките права. Те ще бъдат свързани със замразяването на авоари, забраната за влизане в Евросъюза или отказ за предоставяне на европейски средства.

Жозеп Борел - върховен представител по въпросите на външната политика и сигурността: "Това е забележителен регламент, първият по рода си. Той ще позволи на Европейския съюз да се справя със сериозни случаи на нарушаване на човешките права в целия свят, а не да решава на парче с безкрайни дискусии по всеки един отделен случай. Изпращаме ясен сигнал, че Европейският съюз е твърдо решен да се справи с всички отговорни за нарушаването на човешките права".

В навечерието на встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Джо Байдън външните министрите потвърдиха ключовото значение на трансатлантическите отношения. Екатерина Захариева настоя за пълна визова реципрочност между САЩ и ЕС и предложи бъдещият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен да бъде поканен на едно от следващите заседания на съвета.

Министрите обсъдиха и евентуални нови мерки срещу Турция заради споровете ѝ с Гърция и Кипър за газовите находища в Средиземно море.

Въпросът ще бъде в дневния ред на лидерската среща в края на седмицата. Преговорните рамки с Република Северна Македония и Албания няма да се обсъждат на утрешния съвет по общи въпроси заради продължаващия спор между Скопие и София. Според чужди дипломати в Брюксел част от страните настояват Скопие и Тирана да се движат в пакет. Български дипломати припомниха, че България подкрепя започването на преговори с Албания.

Според тях в Съвета има консенсус да се одобри преговорната рамка с Албания, но не и да се проведе първа междуправителствена конференция с тази държава до края на годината, което нямало нищо общо с Република Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социалните партньори обсъдиха правилата за изплащане на втора пенсия
Социалните партньори обсъдиха правилата за изплащане на втора пенсия
Мистериозно заболяване в Индия
Мистериозно заболяване в Индия