НОВИНИ

Въпреки безпрецедентния натиск, България се справя успешно с нелегалната миграция, заяви Живко Коцев

комисар живко коцев въпреки безпрецедентния натиск българия справя успешно нелегалната миграция
bnt avatar logo
от БНТ
16:09, 10.10.2023
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

За нас е изключително важно да опазваме както границите на България, така и външните граници на ЕС, заяви главният секретар на МВР Живко Коцев по време на посещението на председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка в района на ГКПП "Капитан Андреево", съобщиха от МВР.

Гостът, заедно с председателя на Народното събрание Росен Желязков се запознаха на място с дейността на "Гранична полиция", както и с контрола и мерките за предотвратяване на опитите за незаконно влизане в България, съгласно изискванията и стандартите, прилагани в страните от Шенгенското пространство, и разгледаха инженерното възпрепятстващо съоръжение и системите за наблюдение.

Главен комисар Коцев посочи, че въпреки безпрецедентния миграционен натиск българската държава се справя изключително успешно с противодействието на нелегалната миграция:

"Отчитаме завишение на наказателните производства с над 75% и над 30% увеличение на осъдителните присъди. Това е ясно доказателство, че имаме воля и се справяме успешно с нелегалната миграция, както с наш ресурс, така и благодарение на доброто взаимодействие на партньорските служби и най-вече на турската държава. През последните седмици турските колеги предприеха широкомащабна операция във вътрешността на страната, реципрочна на мерките, предприети от нас. В резултат на това през последните седмици засичаме спад на миграционния натиск и изключително намален брой на нелегално преминаване през границата. Това се дължи на денонощния обмен на информация, който се осъществява в режим 24/7. Всеки един опит - било засечен от нас, или от турската страна, се обменя в реално време и се реагира."

Главен комисар оцени високо всекидневния труд на граничните полицаи, които винаги и независимо от условията защитават границите.

Лидерите от ЕС обсъдиха миграцията и разширяването на Съюза на срещата в Гранада

България е изключително важен партньор за нас, подчерта председателят на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка. Трябва да се оценят усилията, които се полагат от българска страна, за да се подсигури и опази границата, отбеляза Волфганг Соботка.

Много е важно, че дойдохме на място, за да видим не просто поредното инженерно съоръжение и технологиите в действие, а как работят хората и цялата система, подчерта председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той изрази благодарност за ежедневните усилия, които полагат служителите и отбеляза, че предизвикателството е огромно и е общоевропейски ангажимент да се охраняват границите на ЕС. Вярвам, че ще бъде оценено, че България се справя по най-добрия възможен начин с помощта на нашите партньори от Съюза, добави Желязков.

снимки: МВР

На ГКПП „Капитан Андреево“ - най-големият сухопътен пункт в Европа, председателите на законодателните институции на България и Австрия наблюдаваха в реално време обработката на тежкотоварните автомобили. В присъствието на заместник министъра на вътрешните работи Ивелина Дундакова старши комисар Радослав Кулеков, зам.-директор на ГДГП, представи дейността на граничния пункт и запозна гостите с работата на съвместния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Гърция и Турция.

50% увеличение на мигрантския натиск отчитат от "Гранична полиция"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Амелия Гешева е назначена за заместник-министър на културата
Амелия Гешева е назначена за заместник-министър на културата
БФС насрочи четири кръга и отложените мачове в Първа лига
БФС насрочи четири кръга и отложените мачове в Първа лига