НОВИНИ

Върховният избирателен съвет в Турция обяви финалния списък с кандидатите за президент на Турция

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:10, 31.03.2023
Чете се за: 04:47 мин.
По света
ердоган турция подкрепи финландия членство нато швеция
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Реджеп Ердоган открива най-трудната си предизборна кампания след 20-годишно управление. Днес турският президент пътува към най-тежко пострадалите райони след земетресението в Турция през февруари.

Едно от проучванията, публикувано в първия официален ден от предизборната кампания, показва, че 69-годишният Ердоган изостава с почти 10% след опонента си за президентските и парламентарни избори на 14 май.

Разликата между първия и втория става по-голяма заради нестихващият гняв след мерките на правителството след опустошителния трус, който отне над 50 000 живота и принуди милиони да се изселят.

Лидерът на опозицията - 74-годишният Кемал Кълъчдароглу, никога не е печелил национален вот и също е изправена пред проблеми, които идват от неочаквана посока.

Кълъчдароглу успя да да обедини около себе си 6-партийния опозиционен алианс, който включва политици с радикално различни възгледи, но с една обща цел - да победят Ердоган.

За тях най-добрата възможност за това е икономическата криза. В последния момент, обаче, се кандидатира Мухарем Индже - ветеран от опозицията, който отказа да застане зад Кълъчдароглу в надпреварата.

Проучванията показват, че подкрепата за Индже засега е ниска, но расте. А опозицията се опасява, че 58-годишният кандидат ще раздели вота срещу настоящия президент.

Снимки: БГНЕС

Консултантската компания за политически рискова - Евразия Груп твърди, че най-вероятният сценарий все пак остава преизбирането на Ердоган. Изборът на президента да започне кампанията си в етнически смесения югоизточен град Газиантеп говори, че се опитва да се цели в кюрдския вот с обещания за повече социална подкрепа.

Ердоган имаше подкрепата на хората в районите с голямо кюрдски малцинство в началото на управлението си, когато се опитваше да договори край на борбата с кюрдите за независима държава. Преговорите между турските власти и кюрдите тогава се провалиха и последва нов изблик на насилие и преследване на кюрдските лидери.

Основната прокюрдска партия - Демократичната партия на народите, подкрепи кандидата на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъдароглу.

В Турция непрекъснато се правят аналогии със земетресението от 1999-та година, при което загинаха над 17 000 души, когато също падна правителството в Турция.

А кандидатът на опозицията Кълъчдароглу предприе напълно различна тактика. Разказва за скромното си детство във видеочатове, които са гледани от милиони в YouTube и Twitter. Обръща се директно към 6 милиона тийнейджъри, които са израснали с Ердоган във властта и ще гласуват за първи път. Посланията му са адресирани и към консервативните религиозни хора, които са ядрото на подкрепящите Ердоган.

"Обръщам се към младите консервативни жени", казва Кълъчдароглу в една от предизборните си речи и усилено се опитва да докаже, че неговата светска партия няма да забрани на тези жени да закриват лицата си на робата или на училище.

Властите в Турция съобщиха днес, че на бюлетината за президентските избори ще има 4 имена. Освен Реджеп Ердоган, Кемал Кълъчдароглу, Мухарем Индже, фигурира и името на Синан Оган - крайнодесен политик, който получава докторска степен от университет в Москва. Подкрепата на Оган не е висока, но Индже е подкрепян от турски младежи, кото симпатизират на светските му националистически възгледи.

Едно от проучванията показва, че Мухарем Индже печели 10% от гласовете през май. Според опозиционния уебсайт Халк ТВ Индже е бил първият политик, който е отишъл в засегнатите от трусовете райони и е най-предпочитан там. "Неговите избиратели не са доволни от опозицията и са против управляващите", пишат от Халк ТВ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядото на загиналото 3-годишно момченце в Русе: Намерили са 6 запалки по земята
Дядото на загиналото 3-годишно момченце в Русе: Намерили са 6 запалки по земята
Кметът на Антверпен е бил мишена на терористичната група, разбита в Белгия
Кметът на Антверпен е бил мишена на терористичната група, разбита в Белгия