Въвеждат задължителен тест за COVID-19 при влизане в Англия и Шотландия

от БНТ
16:14, 08.01.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
въвеждат задължителен тест covid влизане англия шотландия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Британските власти обявиха нова ограничителна мярка – задължителен отрицателен тест за коронавирус, за влизащите граждани, включително от България, от началото на идната седмица.

Към момента няма официална информация за какъв вид тест – PCR или антигенен, става дума, съобщиха от българското външно министерство.

В Англия всички, пристигащи от рискови страни, сред които е и България, с въздушен, железопътен или морски транспорт, ще трябва да представят на превозвача преди отпътуването си и документ за отрицателен тест, извършен в рамките на 72 часа, се посочва на официалния правителствен сайт www.gov.uk.

При липса на отрицателен тест превозвачите ще отказват достъп до транспортното средство.

Великобритания въвежда национална карантина

Остава изискването за задължителна 10-дневна карантина, както и за представяне при пристигането на попълнен електронен формуляр с данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат карантината. На пътници с нередовни документи ще бъде налагана глоба до 500 лири.

Посочено е, че мярката за Англия влиза в сила от следващата седмица, като към момента не е конкретизирана точната дата.

Задължителен отрицателен тест за коронавирус ще изисква и Шотландия, като според информация, публикувана на сайта на шотландското правителство, мярката ще влезе в сила възможно най-скоро.

По информация на българското посолство в Лондон също така се очаква до началото на следващата седмица мярката за задължителен тест за COVID-19 да обхване цялата територия на Обединеното кралство, като в момента се водят преговори с администрациите на Уелс и на Северна Ирландия.

В Англия изключения от мярката ще се правят за пристигащите от Ирландия, както и за превозвачи, за деца под 11-годишна възраст и за пътуващи от страни, в които не е възможно да бъде проведен тест преди пътуването.

Остава в сила възможността за намаляване на карантината – с тест за своя сметка, направен на 5-ия ден от напускане на страната, която е определена като рискова.

Повече информация за изискването за отрицателен тест за коронавирус при влизане в Англия и Шотландия може да бъде намерена ТУК:

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на тел.: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гърция въвежда 7-дневна карантина за влизащи в страната
Гърция въвежда 7-дневна карантина за влизащи в страната
Валентич за идването в Ботев (Пд): Аз съм балканец, не беше трудно
Валентич за идването в Ботев (Пд): Аз съм балканец, не беше трудно