НОВИНИ

Възобновяват делото за убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина

възобновяват делото убийството студента михаил стоянов борисовата градина
bnt avatar logo
от БНТ
13:05, 01.09.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Върховният касационен съд възобновява делото за убийството на студента Михаил Стоянов в Борисовата градина през 2008 г. Делото се връща за ново разглеждане от друг състав на ВКС, а решението не подлежи на обжалване и протест.

Делото е образувано по искане от главния прокурор за възобновяване на наказателното производство срещу Александър Г. и Радослав К. въз основа на решението на Европейския съд по правата на човека по делото „Стоянова срещу България“. С него е констатирано нарушение на чл. 14 вр. чл. 2 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, което се изразява в това, че при определяне на наказанията не е отчетено като отегчаващо отговорността обстоятелство извършването на убийството на Михаил С. по хомофобски подбуди.

2013 г. Тръгна делото за убийството на студента Михаил Стоянов

С присъда от 22 юни 2016 г. на Софийския градски съд Александър Г. и Радослав К. са признати за виновни в това, че на 30.09.2008 г. парк „Борисова градина“, в съучастие като съизвършители умишлено умъртвили Михаил С., като деянието е извършено по особено мъчителен начин за убития. На Александър Г. е наложено наказание „лишаване от свобода“ за 13 години, а на Радослав К., извършил деянието като непълнолетен, е наложено наказание „лишаване от свобода“ за 4 години и 10 месеца.

С решение от 12.07.2017 г. на Софийския апелативен съд присъдата е изменена, като са увеличени размерите на наказанието „лишаване от свобода“ – на Александър Г. на 15 години, а на Радослав К. на 6 години. С решение от 21.06.2018 г. на ВКС е изменено решението на въззивния съд и наказанията са намалени на „лишаване от свобода“ за срок от 10 години за Александър Г. и „лишаване от свобода“ за срок от 4 години и 6 месеца за Радослав К.

Според върховните съдии искането за възобновяване е процесуално допустимо, а разгледано по същество е основателно, макар и не изцяло по изложените в него съображения и претендирани правни последици.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черна гора залага на най-доброто за мача с България
Черна гора залага на най-доброто за мача с България
Министър Гвоздейков обсъди модернизацията на жп транспорта у нас с посланика на Германия
Министър Гвоздейков обсъди модернизацията на жп транспорта у нас с посланика на Германия