НОВИНИ

Великобритания и Норвегия обединяват сили за защита на подводната инфраструктура

великобритания норвегия обединяват сили защита подводната инфраструктура
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:50, 18.05.2023
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Министрите на отбраната на Великобритания и Норвегия подписаха днес стратегическо партньорство за защита на подводната инфраструктура пред руската заплаха, предаде Франс прес.

"Засилващото се използване на морското дъно за целите на енергетиката и комуникациите дава все повече възможности на неприятелите да застрашават критична национална подводна инфраструктура, както се видя от пораженията върху газопровода "Северен поток", подчертава изявление на британското отбранително министерство, в което се посочва, че Лондон и Осло "са увеличили общите патрулите за сигурност в региона".

Според британския министър на отбраната Бен Уолъс руснаците имат "специфична военноморска програма, създадена едновременно за проучване и потенциално саботиране или атакуване на критична национална инфраструктура на техни противници".

Москва разполага с "известен брой подводници и друго оборудване", специални "шпионски кораби", отбеляза на пресконференция в Лондон заедно с норвежкия си колега Бьорн Арилд Грам.

"Независимо дали става дума за "Северен поток" (станал в края на септември миналата година обект на зрелищни саботажи, чиито извършители не са установени) или за нашата собствена инфраструктура, това е уязвима област, която трябва да бъде защитена", заяви Уолъс.

"Трябва да бъдем бдителни по отношение на нашите уязвимости", а колкото до "целенасочената програма, в която руснаците са инвестирали, трябва да направим същото", предупреди той.

Изтъквайки необходимостта от по-тясно военно сътрудничество между съюзниците, норвежкият министър на отбраната заяви, че е възможно двете страни да подобрят способността си да откриват подводници и да защитят подводната си инфраструктура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нюкасъл удари звучно Брайтън и вече докосва Шампионската лига
Нюкасъл удари звучно Брайтън и вече докосва Шампионската лига
Ига Швьонтек увери, че ще играе на Ролан Гарос
Ига Швьонтек увери, че ще играе на Ролан Гарос