НОВИНИ

Верстапен спечели с лекота в Монако и записа четвърта победа за сезона във Формула 1

верстапен спечели квалификацията монако феноменална последна обиколка
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 28.05.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Световният шампион Макс Ферстапен (Ред Бул, Нидерландия) спечели доминираща победа в Гран при на Монако от Формула 1, след като затвори и двама пилоти от топ 10 с една обиколка разлика. Втори завърши Фернандо Алонсо (Испания, Алпин), а Естебан Окон (Франция, Алпин) допълни подиума.

Това бе четвърта победа за Ферстапен от шест кръга. Той е начело във Формула 1 със 144 точки, следван от съотборника му Перес със 105. Трети е Алонсо с 93.

Ферстапен направи великолепен старт и влезе начело в първия завой, а Алонсо се намести моментално зад него с несполучлив опит за изпреварване. Челните петима задържаха позициите си, а Серхио Перес (Испания, Ред Бул), който потегли от последно място, влезе в бокса за гуми с твърда смес във втората обиколка с цел финиширане без повече питстопове.

Ферстапен поведе с две секунди на Алонсо до петата обиколка, a Карлос Сайнс (Испания, Ферари) бе изпреварен от Окон. Двамата удариха болидите си след тунела, благодарение на което автомобилът на испанеца остана с увредено предно крило, част от което се откачи.

До 20-ата обиколка Ферстапен поведе с 8 секунди на Алонсо, който очевидно пестеше гумите с твърда смес с цел по-малко спирания от нидерландеца. Световният шампион обаче се задържа изненадващо дълго на трасето и към 30-ата обиколка започна да затваря колоната с по един тур, включително неговият съотборник Перес и дори пилотите в подножието на топ 10.

Героичният спринт на Ферстапен с медиум гумите наближи своя край с първите капки дъжд, които се появиха в последната третина от състезанието. Нидерландецът изчака хаоса от дъжда да отмине и влезе в питлейна в 55-ата обиколка за средно твърди гуми. На Алонсо пък му се наложи да влиза два пъти около стопа на Ферстапен, докато уцели сместа.

Това на практика реши състезанието и световният шампион финишира първи с 27.921 секунди пред Алонсо, който записа най-доброто си класиране за сезона и пети подиум. Трети остана Окон на 36.990 секунди зад победителя.

Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) финишира на четвъртото място, а неговият сънародник и съотборник Джордж Ръсъл бе пети, след като отнесе наказание от 5 секунди за препречване на пътя на Перес. Шести се класира Шарл Льоклер (Монако, Ферари).

Чеко Перес пък завърши едва на 16-о място и не успя да стигне до точките.

Следващото състезание от Формула 1 е насрочено за 4 юни в Барселона.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
14 души пострадаха, след като автобус се преобърна на магистралата край Бургас
14 души пострадаха, след като автобус се преобърна на магистралата край Бургас
Шампионът Наполи пропиля два гола аванс и завърши наравно с Болоня като гост
Шампионът Наполи пропиля два гола аванс и завърши наравно с Болоня като гост