НОВИНИ

Весела Лечева: Пожелавам си новата 2023 г. да е още по-успешна за българския спорт

Борил Гочев
от Борил Гочев
15:02, 15.12.2022
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
весела лечева пожелавам новата 2023 година успешна българския спорт
Снимка: start-photo.bg
Слушай новината

Служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева си пожела една по-успешна 2023 година за българския спорт по време на церемонията за връчване на наградите "Спортен Икар" за тази година.

Веднага след края на церемонията Лечева отговори на редица въпроси, които пряко засягат бъдещето на българския спорт.

Министърът на младежта и спорта разкри, че от спортното министерство са разработили нова програма на финансиране, която да отговори на спецификите на всеки един олимпийски спорт и да обезпечи подготовката на състезателите в годината преди Олимпийските игри в Париж.

"Аз съм човек, който е изключителен перфекционист и винаги съм казвала, че винаги има какво да се желае. Но това, което можем да направим е цялата администрация, цялото министерство на младежта и спорта ще бъде отворено по отношение на това да обезпечи един безпрепятствен тренировъчен състезателен процес. Разработили сме новата програма на финансиране на олимпийските федерации, така че максимално да отговорим на спецификата на всеки един отделен спорт. Разработили сме и нова програма по отношение на кадровото обезпечаване на олимпийската подготовка, така че треньорите да имат своето заслужено място в този процес. Това са все нови неща, които са полезни за българския спорт. Това не става само с работа за един-два дни, за един месец, а това е упорита и системна работа да надграждане именно в тази посока", заяви Лечева.

Спортният министър засегна и темата с изграждане на съоръженията, като обърна внимание на новия стадион на ЦСКА и "Арена Бургас"

"Мога да кажа, че това, което направихме с новия меморандум между всички заинтересовани страни дава началото на отново решение на Министерския съвет за създаването на съвместно дружество между футболен клуб ЦСКА и "Сердика спортни имоти", че да даде една солидна юридическа основа за съвместните действия по изграждането на новия стадион", каза Лечева.

"Това, което трябва да се случи по отношение на "Арена Бургас" е следното - там изпълнителната фирма трябва да изпълни своя договор, така както го е сключила по отношение на проведена обществена поръчка и всички дейности, които са изписани в договора трябва да бъдат изпълнени и да бъде предадено спортното съоръжение. Всички допълнителни дейности необходими за цялата многофункционалност на съоръжението като ресторанти, кафе сладкарници и т.н. ще бъдат обект на друга процедура. Но това, което е разписано като договор, трябва да бъде изпълнено от сегашния изпълнител и чакаме час по-скоро това да се случи", добави спортният министър.

Накрая служебният министър на младежта и спорта поздрави всички спортисти и треньори за успехите през тази година и им пожела още по-успешна 2023 година.

"Радващо е, че има много млади атлети сред вече утвърдените ни славни спортисти. Това ни дава огромни надежди за добро бъдеще на българския спорт. Сред нас има хора, които с любов и отдаденост работят за спортните успехи и това ни дава поводи за оптимизъм. Поздравявам треньорите и спортните специалисти за тяхната упоритост и всеотдайност. Пожелавам на всички светли празници и новата 2023 година да е още по-успешна за българския спорт", завърши Весела Лечева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спират най-замърсяващите автомобили в центъра на София от 1 декември 2023 г.
Спират най-замърсяващите автомобили в центъра на София от 1 декември 2023 г.
Земеделски производители от Вълчи дол протестираха срещу строежа на ветрогенераторен парк
Земеделски производители от Вълчи дол протестираха срещу строежа на ветрогенераторен парк