НОВИНИ

Вижте какво разказаха пътниците от самолета, попаднал в опасна турбуленция

bnt avatar logo
от БНТ
20:07, 21.05.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Един починал и 30 ранени при силна турбуленция на полет от Лондон до Сингапур. Жертвата е 73-годишен британец, вероятната причина за смъртта му е инфаркт.

Самолетът Боинг 777 на Сингапурските авиолинии е извършил аварийно кацане в Банкок, Тайланд. Производителят Боинг заяви, че е в контакт с авиокомпанията и предложи подкрепа и съдействие по случая.

Наличните данни за полета в тайландското въздушно пространство сочат внезапно издигане на самолета и връщане към крайцерската височина в рамките на по-малко от минута. Пред Ройтерс пътник описва усещането като при рязко издигане и рязко пропадане. Хората, които са били без колани са били изхвърлени към тавана на салона.

Пострадалите са огънали с главите си багажните отделения над седалките.

"Спомням си, че надписът за коланите светна и веднага щом го видях, се закопчах. В този момент самолетът внезапно пропадна. Най-ясно си спомням как разни предмети са разлетяха във въздуха. Бях залят с кафе от джентълмена до мен", сподели Андрю Дейвис - пасажер.

На борда е имало 211 пасажери и 18-членен екипаж.

"Едва, когато погледнах зад мен разбрах колко е сериозно положението. Някои от кислородните маски бяха паднали, имаше възрастна жена с ужасна рана на главата, покрита с кръв. При пропадането в продължение на няколко секунди се чуваха тупкащи звуци, предполагам, от ударите в тавана на вещи и чанти", допълни към разказа си още Андрю Дейвис.

Пилотът е поискал аварийно кацане и 16 минути по-късно самолетът вече е бил на пистата в Банкок. Невредимите пътници ще продължат към целта си с друг самолет, някои остават за лечение в Тайланд.

"Седем от ранените са в критично състояние, 23-ма са със средно тежки травми, пострадал е един член на екипажа. 16 души са леко пострадали. Турбуленцията е сред най- честите причини за инциденти във въздуха, повечето са с един или повече пострадали, но без щети на самолета, отчита проучване на американския Национален борд за транспортна безопасност от 2021 година", обясни Китипонг Китикачорн - управител на летището в Банкок.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът в генералното класиране Тадей Погачар записа пета етапна победа в обиколката на Италия
Лидерът в генералното класиране Тадей Погачар записа пета етапна победа в обиколката на Италия
Нов път ще отпушва движението към Гърция
Нов път ще отпушва движението към Гърция