НОВИНИ

Владимир Чуков: Режимът на Лукашенко стимулира мигрантите

bnt avatar logo
от БНТ
09:25, 09.11.2021
Чете се за: 04:05 мин.
Европа
Слушай новината

Анализ на ситуацията, свързана с миграционния натиск в Европа, показва, че пътят на бежанците се е променил. Отчетено е затихване през Балканския лъч, Италия, Либия, а също и през Испания и Мароко. Така вратата за мигрантите най-неочаквано се оказва пробойната от страна на президента на Беларус Александър Лукашенко. Това заяви в "Денят започва" арабистът проф. Владимир Чуков.

Неговият коментар идва няколко дни след като полицията залови 30 мигранти, сред които и деца, в град Лясковец.

Заловените край Лясковец мигранти вече са в бежанските центрове в София и Любимец

"Една много интересна статистика - ако от Багдад до Минск веднъж в седмицата е имало самолет от началото на годината, сега вече по няколко пъти в седмицата има от различни иракски градове до Минск. Беларуските туроператори в момента работят на пълни обороти. Много от бежанците, които са преминали границата, имат фактурата от хотел в Минск. Повече от очевидно е, че режимът на Лукашенко ги стимулира", посочи проф. Чуков.

По границата между Полша и Беларус има военно напрежение. Около 10 000 представители на полските служби са разположени по границата, която е огромна - 400 километра. Твърди се, че някъде около 17 000 човека са били възпрепятствани, но се предполага, че толкова са преминали границата, допълва проф. Чуков.

Сега в Беларус повечето хора са от Близкия изток, има от Африка и Азия.

"Това, което за мен беше сензацията от преди една-две седмици - кубинско семейство, което е пътувало от Хавана до Моска, от Моска до Беларус и отиват в Европейския съюз, т.е. виждате една шарена компания", посочва проф. Чуков.

Гърците приеха много интересна поправка в тяхното законодателство, по силата на която всеки, който е преминал гръцката граница, автоматично отива на съд. Децата обаче не подлежат на изправяне на съд - ето защо при нас се появиха деца. Те са началото - "индийска нишка". Целта е първо децата да бъдат прекарани, изтъква арабистът.

По нашите граници има засилен натиск, посочва проф. Владимир Чуков и допълва, че той е несравним с тежката криза от 2015 година, когато през Балканския полуостров преминаха 1 милион и 200 хиляди мигранти.

Основната цел на бежанците, преминаващи през България, е да стигнат до Германия. Афганистанците са групата, която доминира.

"На 15 август Кабул беше превзет от талибаните и тогава европейските институции взеха решение да бъде замразена екстрадицията на афганистанци, на които са били отказани всякакви възможности за статут. Това замразяване беше от 3 месеца. Този месец това изтича, вероятно ще бъде продължено, защото няма готовност от ЕС за признаване на талибанското правителство. Това правителство трудно може да бъде признато, то не е демократично. В същото време обаче това отваря вратата на тези хора, за да получат някакъв статут, който те желаят от много отдавна", обясни проф. Владимир Чуков.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къри избухна с 50 точки за пета поредна победа на Голдън Стейт
Къри избухна с 50 точки за пета поредна победа на Голдън Стейт
Клуб от Висшата лига иска треньора на Будьо/Глимт
Клуб от Висшата лига иска треньора на Будьо/Глимт