НОВИНИ

Влияят ли отношенията София - Скопие на туризма?

влияят отношенията софия скопие туризма
bnt avatar logo
от БНТ
13:35, 23.10.2022
Чете се за: 03:17 мин.
По света
Слушай новината

Сложните отношения между София и Скопие не спират българите да пътуват активно до западната ни съседка. Почти всяка седмица има организирани пътувания с автобуси от Благоевград до Охрид, а туроператорите отчитат голям интерес. Направени са и доста резервации за Нова година от българи, избрали да празнуват на брега на Охридското езеро.

Тридневна екскурзия с автобус от Благоевград до Охрид струва около 190 лева. Включва две нощувки с вечеря и закуска, както и посещение на различни туристически обекти. Диана и дъщеря ѝ Велимира отдавна са искали да посетят Охридското езеро.

"Сега се отдаде прекрасна възможност. Още повече есента е уникална за това място тук. Всичко ни впечатлява много, но най-вече езерото, мащаба и красотата му", казва Диана Венкова.

"Много история и спомени има тука от миналото и ми хареса всичко", допълва и Велимира Венкова.

За три дни, екскурзоводът им Снежана Куртелова, ги води до най-популярните и интересни туристически забележителности в района на Охрид.

"Бех с тая група в град Струга, града на братя Миладинови. Там посещаваме техната родна къща. На манастира „Рождество на Света Богородица" - това е до село Калище близко до Струга. Ето, днес сме на „Свети Наум", ще разгледаме стария град, Билянините извори", разказва Снежана Куртелова, екскурзовод в Северна Македония.

В Охрид, само няколко дни след протестите и откриването на българския културен клуб, мъж с брадва счупи табелата му - „Цар Борис III". От туристическия бранш и в България и в Северна Македония осъждат такова поведение.

"Мнението на хотелиерите тук е - там, където се развива туризъм, политиците трябва да бъдат по-внимателни. Хората желаят да пътуват, където има мир и спокойствие. Северна Македония е едно специално място, много българи идват", казва Васил Ангелов, туроператор.

"Всички, които работят с туристите, са доволни като дойдат българите, защото знаете - всеки иска да спечели нещо, и са много любезни така че не е имало никога проблеми ами така ги приемат много любезно", казва Снежана Куртелова, екскурзовод в Северна Македония.

"Много усмихнат персонал в хотела и във всички места, в които се отбихме досега за кафе и за пазаруване, така че въобще такива настроения не усещаме и се чувстваме много добре", потвърждава и Диана Венкова.

Организираните пътувания с автобуси до Охрид продължават и през ноември.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красимир Балъков: Младен Кръстаич е правилният човек в правилното време
Красимир Балъков: Младен Кръстаич е правилният човек в правилното време
Станимир Стоилов: Правим грешки на растежа, трябва да се работи
Станимир Стоилов: Правим грешки на растежа, трябва да се работи