НОВИНИ

Военните министри от НАТО се срещат в Брюксел

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
06:08, 15.06.2022 (обновена)
Чете се за: 01:40 мин.
По света
Слушай новината

Министрите на отбраната от страните членки на НАТО се събраха на двудневна среща в Брюксел. Украйна е сред основните теми на обсъждане.

Западните държави трябва да изпратят в Киев повече тежки оръжия, за да може Украйна да се справи с настъпващите на изток руски части.

Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг преди началото на срещата. Отделно в централата на НАТО ще се провежда и заседание на контактната група за Украйна.

Предвидени са и работни срещи с представители на Швеция и Финландия. Двете страни подадоха молби за членство в НАТО.

"Войната на Русия срещу Украйна представлява най-голямата заплаха за евроатлантическата сигурност от десетки години насам. Русия води брутална война срещу украинския народ - сее смърт и разрушения в голям мащаб. В този опасен свят трябва да направим НАТО още по-силен и да продължим да подкрепяме нашите партньори. Това ще направим на тази среща на военните министри. Съюзниците са решени да продължат да предоставят военното оборудване, от което Украйна се нуждае, за да издържи, включително тежки оръжия и системи с голям обсег. Очаквам на тази среща съюзниците от НАТО да се споразумеят за обширен пакет помощ за Украйна", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пороен дъжд предизвика наводнения в Солун
Пороен дъжд предизвика наводнения в Солун
Зеленски: Украйна понася болезнени загуби в Северодонецк и в района на Харков
Зеленски: Украйна понася болезнени загуби в Северодонецк и в района на Харков