НОВИНИ

Войната: Ще се предадат ли защитниците на химическия завод "Азот" в Северодонецк?

Фани Аронова
от Фани Аронова
22:55, 14.06.2022
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Докато битката за източния украински град Северодонецк продължава, Русия обяви, че ще даде шанс на украинските защитници на химическия завод "Азот" да се предадат.

Ще бъде отворен коридор за евакуирането на стотици цивилни, които са намерили убежище в завода. Те ще бъдат отведени на територия, която е под контрола на луганските сепаратисти.

В откъснатия от света Северодонецк и в съседния Лисичанск остават около 15 000 мирни жители, съобщи областният управител Сергей Гайдай.

ЕС иска да засили сътрудничеството с Израел в енергийната област, в контекста на това, че Русия прекрати доставките на газ за някои страни членки, за да си отмъсти за подкрепата им за Украйна. Това послание отправи председателят на ЕК Урсила фон дер Лайен по време на посещението си в Израел.

"Кремъл използва нашата зависимост от руските изкопаеми горива, за да ни изнудва", каза Фон дер Лайен в реч в университета "Бен Гурион" в град Беер Шева.

В Йерусалим премиерът Марио Драги каза, че Италия иска да увеличи доставките на газ от Израел. Премиерът Нафтали Бенет увери, че Израел има желание и ресурси да осигури на Европа алтернатива на руските горива.

"Газпром" намали доставките на синьо гориво за Европа по основния газопровод "Северен поток". През май по него минаваха по 170 млн. куб. метра на ден. От началото на юни спадът е с една трета. Най-резкият беше вчера - едва 117 млн. куб. м, а днес от руския концерн предупредиха, че това ще продължи дълго заради технически проблеми.

Русия забрани на 49 британци да влизат в страната. Сред тях има представители на медиите и на отбранителната индустрия. Външното министерство в Москва поясни, че стъпката се предприема "във връзка с антируските действия на правителството на Великобритания спрямо водещи журналисти в нашата страна и шефове на компании на отбранителния комплекс".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силна подиум тренировка за гимнастичките ни в Израел
Силна подиум тренировка за гимнастичките ни в Израел
Емил Кръстев с два европейски рекорда и отличия за България на Световното първенство по силов трибой
Емил Кръстев с два европейски рекорда и отличия за България на Световното първенство по силов трибой