НОВИНИ

Вот на доверие за правителството на Конте в долната Камара, предстои гласуване в Сената

вот доверие правителството конте долната камара предстои гласуване сената
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:57, 18.01.2021
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Долната камара на италианския парламент гласува доверие на правителството на Джузепе Конте с 321 гласа „за“, 259 „против“ и 27 „въздържал се“. Гласуването беше явно и поименно - всеки депутат излизаше пред президентската скамейка и обявяваше решението си на глас. Конте напусна залата на Камарата веднага щом гласуването започна, съобщава АНСА.

Премиерът поиска подкрепа от "проевропейското пространство: либерално, популярно, социалистическо". Опозицията в съдебната зала призова за оставка.

„Моят призив е много ясен: има точен и формулиран политически проект, който има за цел да направи страната по-модерна и да завърши много реформи и промени, които вече са в процес“, беше отговора на Конте.

"Бъдещето на страната зависи от избора, които всеки ще реши да направи в този момент“, каза той преди гласуването да започне.

Абсолютното мнозинство в Камарата се постига при 315 гласа, с един по-малко от 316, които обикновено се изискват. Кворумът е намален поради оставката на Пиер Карло Падоан, който напусна Парламента на 4 ноември миналата година, за да заеме поста си в борда на „Уникредит“ и все още не е заменен с друг депутат.

Правителството на Конте беше на ръба на оставката поради оттеглянето от управляващото мнозинство на малката партия на бившия премиер Матео Ренци "Италия вива". Това изискваше проверка на подкрепата на парламентарното мнозинство. Във вторник процедурата ще бъде повторена в горната камара - Сената, където подкрепата на мнозинството не е гарантирана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
570 са новите случаи, 7 533 са излекуваните
570 са новите случаи, 7 533 са излекуваните
Унгария обмисля санкции срещу социални медии
Унгария обмисля санкции срещу социални медии