НОВИНИ

Вотът в чужбина: Напрежение в Германия, висока активност в САЩ

избирателните секции чикаго предградията
bnt avatar logo
от БНТ
12:53, 05.04.2021
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Гласуването на българите отвъд Океана приключи - последно на Западното крайбрежие. В Чикаго отчитат висока избирателна активност и определят организацията като добра. В германски град заради забавяне от страна на ЦИК членовете на избирателната комисия бяха притеснени да не се наложи принудително да напуснат помещението, което е било наето за определено време.

В германския град Трир петимата членове на секционната комисия тази сутрин още изкачваха да бъдат разпуснати, въпреки че документите им са приети още в 1.00 часа през нощта.

"Нашата секция е мъничка. 117 заявления сме получили, в крайна сметка гласуваха 399 души. Протоколът ни е предаден, качен е на ЦИК. Най-големият проблем е, че наемът е до 8.00 часа тази сутрин и ние не знаем какво да правим с всички материали", заяви Надежда Тончева, заместник-председател на комисията в Трир.

"Има такъв народ" печели в Белгия, в Брюксел най-силна е "Демократична България"

Отвъд Океана при висока избирателна активност премина гласуването в Чикаго. В неделния слънчев ден в избирателна секция "Магура" са гласували около 800 души при предварително регистрирани 140.

"Нашата общност е много активна. И аз лично не съм изненадана. Още повече, че хората се интересуват от живота, от България, от политиката. Всеки е оставил близък или има желание да се върне", допълни Надя Желязкова, съосновател на културен център "Магура" в Чикаго.

"Има такъв народ" е на първо място сред българите зад граница

"Хората стават не само повече интересуващи се от политика, но ние сме заразени от американската демокрация. Вярваме, че ако участваме в избори, ще променим нещо", добави Венцислав Великов, заместник-председател на комисията в избирателна секция "Магура" в Чикаго.

По неофициални данни общо в Чикаго са гласували около 3000 българи, включително много млади хора.

"Може би студенти тук или деца на българи. Откровено ги поздравявах, че са дошли да гласуват", каза още Венцислав Великов.

От избирателна секция "Магура" определят организацията като добра, а самите гласоподаватели - като отговорни, защото са спазвали всички мерки. Времето за гласуване е било от 10 минути до половин час, а за регистрираните онлайн - под 5 минути.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спира да вали в цялата страна, очаква ни слънчево време до края на деня
Спира да вали в цялата страна, очаква ни слънчево време до края на деня
Във Финикс гласуваха в българската църква
Във Финикс гласуваха в българската църква