НОВИНИ

Все повече афганистански деца са недохранени

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:12, 03.11.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

В болницата в афганистанската провинция Балх през изминалите месеци всеки ден идват над 300 деца. Някои са с дихателни проблеми и пневмония, но по-голямата част са силно недохранени.

Все по-бедни и отчаяни, някои родители просто изоставят децата си там, защото нямат възможност да се грижат за тях. Но и в болницата имат недостиг както на персонал, така и на лекарства, с които да лекуват малките пациенти.

"През годините броят на недохранени деца, постъпили при нас, чувствително се увеличи. Ако сегашната ситуация продължи, ако бедността се засили, ако хората все така останат без работа, рискуваме да загубим човешки животи", разказва д-р Абдул Рауф Фрох, завеждащ педиатрично отделение.

Бадал е майка на 4-месечно момченце, което страда от недохранване. Притеснена е, че домашното лечение не му е помогнало.

"Минаха две нощи, откакто лекарите му изписаха лекарства, но не спира да плаче и да го боли коремчето", разказва майката.

Едногодишният син на друга жена е болен вече над 45 дни.

"Бяхме в частна болница в Маймана, но не успяха да му помогнат. Преместихме го тук и лекарите казаха, че има язва на стомаха", обясни Дилбар Фаряб.

За проблема с недохранването на децата в Афганистан сигнализираха от Световната здравна организация и ООН. Талибанското правителство отрече това да е вярно. През септември на донорска конференция в Женева беше решено да бъдат отпуснати помощи в размер на над 1 млрд. долара за Афганистан.

Генералният секретар на ООН настоява до края на годината в страната да пристигнат хуманитарни пратки за поне 600 млн.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист надви Апоел Ейлат след пасив от 22 точки
Рилски спортист надви Апоел Ейлат след пасив от 22 точки
Посланията на партиите в "Гласовете на България" (3.11.2021)
Посланията на партиите в "Гласовете на България" (3.11.2021)