НОВИНИ

Яник Синер е на два мача от първия си голям трофей, ще успее ли обаче да се справи с Джокович

Италианецът може да се изкачи до номер 3 в класацията на ATP, ако спечели първата си голяма титла в Мелбърн парк.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
08:41, 25.01.2024
Чете се за: 04:20 мин.
Спорт
яник синер устремен първа титла турнир сериите мастърс 1000
Слушай новината

Яник Синер е на две победи от първата си голяма титла, а първото препятствие пред него се казва Новак Джокович. Италианецът и десеткратният шампион в Мелбърн излизат един срещу друг в полуфинален мач на първия турнир от Големия шлем.

Четвъртият в световната ранглиста Синер се представи убедително на Australian Open срещу най-добрите играчи в света, но дали ще успее да продължи със серията си от успехи.

22-годишният тенисист спечели 10 от последните си 11 мача срещу играчи от Топ 10, включително срещу двама от другите полуфиналисти на Australian Open. Той надигра Джокович на полуфиналите на Купа Дейвис в края на ноември миналата година, като записа и три успеха над Даниил Медведев, един на поуфиналите в Торино, и два в спорове за титлите във Виена и Пекин.

След като стигна до полуфиналите на Australian Open, самият Медведев бе разколебан срещу кого би искал да играе на финала - срещу 10-кратния шампион Джокович или срещу Синер.

„Работата е там, че Яник играе толкова добре сега. Ако ме попитате с кого искам да играя, с Новак, който се стреми към някаква луда статистика, или Яник, който не губи сет, дори когато губи 5-1 в тайбрека и подобни неща, не знам. Наистина не знам", сподели руснакът. Медведев ще спори с Александър Зверев за място на финала.

Статистиката показва, че Синер не просто е побеждавал най-добрите играчи, а го е правил в критични мачове. Освен успехите му срещу Медведев във финалите в Пекин и Виена, други от победите му над играчи от Топ 10 дойдоха на финалния турнир на най-добрите осем в Торино достигайки до шампионския сблъсък. Там обаче Джокович не му остави шансове.

Трябва да отбележим, че Синер няма загубен сет по пътя към полуфиналите на Australian Open. Никой друг състезател при мъжете не успя да стигне до четвъртфиналите без загубен сет. Джокович загуби три, докато Медведев и Зверев загубиха по шест.

Четвъртият поставен италианец има общо четири поражения от Джокович в изиграните до момента срещи. Освен във финалния на турнира на осемте най-добри в Торино през 2023 г., двамата са се срещали два пъти в турнир от Големия шлем и в двата случая на Уимбълдън, а сърбинът печели полуфинала в последното издание и четвъртфинала година по-рано.

"Това е, за което тренирам, да играя срещу най-добрите играчи в света. Очевидно Новак има невероятен рекорд тук, така че за мен е удоволствие да играя срещу него, особено във финалните фази на турнира, където нещата са малко по-интересни", каза Синер след класирането си за полуфинала срещу Джокера.

Синер е вторият италианец в историята, достигнал полуфинал на Australian Open след Матео Беретини през 2022 г. Той може също така да се изкачи до номер 3 в класацията на ATP, ако спечели първата си голяма титла в Мелбърн парк.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефани Стоева и Габриела Стоева отпаднаха от турнира по бадминтон в Джакарта
Стефани Стоева и Габриела Стоева отпаднаха от турнира по бадминтон в Джакарта
Главният секретар на МВР: Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за Габриела
Главният секретар на МВР: Очаква се прокуратурата да поиска постоянен арест за Габриела