НОВИНИ

Йенс Столтенберг заклейми атаката по АЕЦ "Запорожие"

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:49, 04.03.2022
Чете се за: 03:12 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Повече смърт, страдание и разрушения се очакват през следващите дни в Украйна. Това стана ясно от думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг след днешната извънредна среща на министрите на външните работи от Алианса. Съюзниците от Пакта отново призоваха Русия да спре войната, да се изтегли от Украйна и да се върне на масата за преговори. В момента няма натовски войски, нито самолети в Украйна, увери Столтенберг.

Генералният секретар съобщи, че НАТО продължава да подсилва Източния си фланг. Според него трябва да се предотврати разрастването на военните действия извън границите на Украйна, защото иначе ще бъдем изправени пред заплахата от дългогодишен конфликт. НАТО не търси война с Русия, ние сме отбранителен съюз, каза още Столтенберг. По думите му в момента няма натовски войски, нито самолети в Украйна. В срещата на министрите се е включил и украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който е призовал за още хуманитарна помощ за страната.

"Русия извършва непровокирана и брутална инвазия срещу Украйна, която НАТО и целият свят осъдиха. Това е най-тежката военна агресия в Европа от десетилетия. Градове са под обсада, училища, болници и жилищни сгради са под обстрел. Тази нощ бяха извършени безразсъдни действия в непосредствена близост до атомна електроцентрала. Много цивилни са убити или ранени. В следващите дни вероятно ситуацията ще се влоши - с повече смърт, страдание и разрушения. Руските въоръжени сили ще продължават да навлизат с още тежка техника и оръжие и да нанасят удари в страната. На днешната среща външният министър на Украйна Кулеба, се обърна към страните от НАТО. Съюзниците изразиха своята солидарност и дълбоко уважение към куража на украинските народ и въоръжени сили. От много месеци предупреждаваме, че Путин планира да започне инвазия в Украйна. Ето защо съюзниците от НАТО неуморно търсеха дипломатическо решение. В същото време бяхме пределно ясни, че Русия ще плати изключително висока цена, ако поднови агресията си срещу Украйна. Русия вече плаща тази цена. Това е войната на президента Путин. Той я пожела, планира и започна нападение срещу една мирна страна. Призоваваме президента Путин незабавно да спре тази война. Да оттегли всичките си сили от Украйна, без да поставя условия", заяви Йенс Столтенберг.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подготвят електронен регистър и приложение за бомбоубежищата у нас
Подготвят електронен регистър и приложение за бомбоубежищата у нас
Eкспертен екип представи концепция за оптимизиране на системата на българския футбол
Eкспертен екип представи концепция за оптимизиране на системата на българския футбол