НОВИНИ

Йоана Илиева спечели бронзов медал от Европейското по фехтовка до 23 години

йоана илиева спечели бронзов медал европейското фехтовка години
Снимка: БФ Фехтовка
bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 29.05.2022
Чете се за: 03:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Най-добрата българска сабльорка Йоана Илиева спечели бронзов медал на Европейското първенство по фехтовка за мъже и жени до 23 години в Талин, Естония.

Възпитаничката на националния треньор Ивайло Воденов и на фехтовална академия „Васил Етрополски“ игра отлично и показа, че има бъдеще в големия спорт. Преди две години Илиева стана европейска шампионка за жени до 20 години, а сега извоюва бронз във възрастова група до 23 години, като това е първо подобно отличие за българската фехтовка от такова първенство.

През този сезон Йоана се изкачи до N37 в ранглистата на Международната федерация по фехтовка при жените и вече гледа уверено към призовите места в шампионатите за жени. Тя записа няколко отлични представяния в турнири за Световната купа на сабя жени, а най-доброто й постижение беше осмо място на надпреварата в Истанбул.

В Естония Илиева отново показа класа. След 5 победи и една загуба в групите тя влезе директно във втория кръг на елиминациите под N6. В първия си двубой от елиминациите, в среща за място сред най-добрите 16, Йоана Илиева победи категорично Таня Лутея от Румъния с 15:6. В срещата за място в топ 8 възпитаничката на фехтовална академия „Васил Етрополски“ се изправи срещу Катинка Батаи Сугар от Унгария. След изключително оспорван двубой българката победи с 15:14 и си осигури място на четвъртфиналите. В двубой за място на полуфиналите Илиева победи Сабина Мартис от Румъния, отново с 15:14. В срещата за място на финала сабльорката ни се изправи срещу Лука Счуш от Унгария, отстъпи с 9:15 и заслужено спечели бронзов медал.

Още две българки участваха в Европейското първенство за жени до 23 години в Естония. Емма Нейкова завърши състезанието на 34 позиция. В групите тя записа две победи и три загуби. В елиминациите, в срещата за място сред най-добрите 32, сабльорката ни отстъпи пред Мунос Ернандес от Испания с 9:15.

Третата ни фехтовачка в индивидуалната надпревара на сабя Калина Атанасова завърши 40-та след четири загуби и една победа в групите.

Българското участие в турнира продължава на 31 май, вторник, с отборната надпревара на сабя при жените. Йоана Илиева, Емма Нейкова и Калина Атанасова излизат на пътеките в Талин с амбицията да спечелят медал след отличната си игра през сезона.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серхио Перес триумфира в Монако, Верстапен оглави Формула 1
Серхио Перес триумфира в Монако, Верстапен оглави Формула 1
Издирваният след изчезването на Алена Щерк е в Италия, твърди адвокатът му
Издирваният след изчезването на Алена Щерк е в Италия, твърди адвокатът му