НОВИНИ

Йордан Йовчев: Очаквам повече от два финала за България на Световната купа по спортна гимнастика във Варна

йордан йовчев очаквам повече два финала българия световната купа спортна гимнастика варна
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 11.05.2023
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Легендата на българската спортна гимнастика Йордан Йовчев е председател на организационния комитет на Световната купа във Варна, която ще се проведе от 25 до 28 май.

България ще участва с пълен отбор от по двама състезатели на всеки уред при мъжете, а при жените ще стартира Никол Стоименова.

Йовчев присъства на днешната открита тренировка на тима в зала "Раковски".

"Има сериозна конкуренция за някои от уредите, защото имаме право да играят двама състезатели от нация. Смятам, че имаме добри заявки за финал на земна гимнастика, прескок, халки, успоредка и висилка. Лично аз се надявам на повече от два финала, въпреки че ще има сериозна конкуренция. Добре вървят нещата, аз ще се върна малко назад от световното първенство за юноши и европейското за мъже и жени в Анталия... това, че класирахме трима състезатели за Световното първенство. Нашата голяма цел е участници на олимпиада, така че имаме жена, класирала се за Световно първенство, което е официална квалификация за получаване на квоти и за съжаление Божидар, който ни беше с най-големия потенциал, за който можем да съжаляваме, направи доста грешки, но сега има шанс за коригиране... не са спирали да тренират и се надяваме на едно добро представяне", заяви Йовчев след заниманието.

Във Варна ще има представители на 23 държави, тъй като доста състезатели са отпаднали поради контузии.

"Нашият спорт е травматичен, много от състезателите, които дадоха заявки, отпадат, но 23 държави ще участват с най-доброто, с което разполагат. Разбира се, ние сме едни от тях, които залагаме на няколко финала. Палома Спиридонова, за съжаление, сега е с контузия. Беше заявена за тази Световна купа във Варна и следващата след седмица, но тя няма да вземе участие", добави той.

Йовчев е един от инциаторите за развитие на паркур и стрийт фитнес като част от дейността на федерацията.

"Стрийт фитнесът се развива добре, полагаме усилия за развитието и на паркур. Ще бъдем домакин отново септември на Световна купа на паркур, работим в посока развитие на спорта. Гимнастиката винаги ми е била на сърце и си остава, но ние развиваме спорт като паркур, защото има хора, които намират смисъл да го правят и ние сме длъжни да осигурим техническа база и пространство. Последно сме говорили за парк в квартал "Надежда", защото има там има място", коментира Йордан Йовчев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Булгаргаз" предлага с над 11% поевтиняване на природния газ за юни
"Булгаргаз" предлага с над 11% поевтиняване на природния газ за юни
Георги Гергов обжалва отказа на Търговския регистър да впише апорта на варненските акции в "Пълдин туринвест"
Георги Гергов обжалва отказа на Търговския регистър да впише апорта на варненските акции в "Пълдин туринвест"