НОВИНИ

За мерките, ваксините и настроенията в обществото - говорят проф. Сербезова и д-р Симидчиев

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 19.12.2020
5883
Чете се за: 02:09 мин.
Още
Слушай новината

Удължиха срока на въведените противоепидемични мерки до 31-ви декември.

За удължаването на мерките, ситуацията с коронавируса, ваксините и настроенията в обществото - в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" говориха председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова и пулмологът д-р Александър Симидчиев.

"Да се настроим за самодисциплина, да се настроим за това да пазим себе си и близките си. Два -три месеца ще минат като едно мигване на клепача и в крайна сметка е по-добре да спазваме противоепидемичните мерки, отколкото по-късно да се борим с последствията. Когато проактивно реагираме на определени явления и събития, това ни коства и като общество, и като индивиди много по-малко, отколкото реактивно да реагираме, когато вече се случва нещо по-опасно и страшно", заяви проф. Сербезова.

Тя се обяви против термина социална дистанция, защото според нея правилният термин е физическа дистанция.

"Тази пандемия не бива да ни отдалечава едни от други, да ни вкарва в т. нар. социална кома, не бива да прекаляваме, но в същото време трябва да запазим тези, които обичаме, както и всички останали - здрави", коментира председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Официално: До 31 януари се удължава срокът на противоепидемичните мерки у нас

Д-р Симидчиев изрази мнение, че през пролетта ситуацията в страната ни е била добра заради целенасочени дейности плюс случайности, защото в началото пандемията е съвпаднала с края на грип Б и тогава училищата са били затворени.

"Поведението е това, което води до скока на пандемията, а поведението в обществото ни беше много разнообразно и пандемичният процес можеше да се разгаря, поради което стигнахме дотам, където сме в момента", допълни той.

Според него, разделението по отношение на ваксината е необяснимо, защото това е личен избор - дали ще се ваксинираш, или не.

"Трябва да стане ясно какво отношение има това към риска. В едната крайност е доброволно да решим да си сложим планове за производство на един белтък. В другата крайност е доброзорно да ни зарази един вирус, който произвежда още 30, т.е., РНК-то на целия вирус плюс трийсетина белтъка, от които поне шест са направени специално да ни манипулират имунната система", обясни пулмологът.

Депутатите одобриха закупуването на ваксини срещу COVID-19

Според проф. Сербезова изключително важно е във всяка кампания за доброволно ваксиниране е каква информация ще се предостави на хората на достъпен език.

"Липсата на информация, тази тайнственост около договорите между Европейската комисия и фармацевтичните компании, може би трябваше да бъде обяснено на хората защо се правят тези договори, за да може фармацевтичните компании да получат гаранции, че те могат да разширят производствените си мощности още на този ранен етап от разработването на ваксините, тъй като това става по-късно. И ако този процес вървеше както няколко години преди това, тези ваксини щяха да бъдат достъпни след няколко години", коментира професорът.

Тя беше категорична, че не се прави компромис с оценката на качество, ефикасност и безопасност на ваксините, но самият преглед на документацията се прави по различен начин.

"Не когато всичко е готово, да се оцени и в рамките на 7 месеца, каквато е процедурата на Европейската агенция, да се получи разрешение за употреба, след това отново да се загубят месеци в регистриране на цена, във включване в реимбурсните списъци, тук държавата предлага безплатно ваксините, този етап е съкратен, етапът на преглед на документацията също е съкратен, тъй като става последователно, паралелно", каза още проф. Сербезова.

Според нея, трябва да се обяснява и защо се въвеждат определени мерки и какво се цели с тях.

"Когато градим групов имунитет, или стаден имунитет, единственият начин да го градим, е с ваксинация. Естественото боледуване не е начин за градене на имунитет. Граденето е активен акт, който изисква някакво действие. Това действие е въвеждането на имунизационен подход, било то с ваксина или друг метод за ваксинопрофилактика", каза д-р Симидчиев.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
37 души от Дома за хора с психически разстройства в с. Радовец са с коронавирус
37 души от Дома за хора с психически разстройства в с. Радовец са с коронавирус
Пожар в COVID отделение на частна болница в Турция взе 8 жертви
Пожар в COVID отделение на частна болница в Турция взе 8 жертви