НОВИНИ

За огнения ад в Анталия разказ от първо лице: Трудно се диша навън

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:13, 29.07.2021
5424
Чете се за: 03:40 мин.
Общество
Слушай новината

Втори ден огромен горски пожар бушува в турската област Анталия. Огнената стихия изпепели къщи в град Манавгат, жителите на най-малко 5 населени места са евакуирани. Съобщава се за трима загинали, ранените са над 60. Към момента няма опасност за туристите, почиващи в района на Анталия. В ранния следобед днес пожар избухна и в друг популярен курорт - Мармарис.

Огнен ад на метри от крайбрежието на Анталия. Втори ден бушува огромният горски пожар. Унищожени са десетки къщи и няколко фабрики. Пламъците достигнали и до бензиностанция на магистралата, която води до Алания. Единствено бързата реакция на огнеборците предотвратила още по-голяма трагедия.

Пожарът започва от гора до град Манавгат на 75 км от Анталия. Засега няма опасност за популярните сред туристите курорти в областта. 5 квартала в северната част на Манавгат са евакуирани.

Мюге и семейството ѝ живеят в другата част на града и засега са в безопасност, макар и затворени в дома си. За "По света и у нас" тя разказа, че вчера нищо не предвещавало, че предстои подобно бедствие.

"Вчера бяхме с приятели край морето. Около 11.30 ч. видяхме пламъците над Манавгат. Малко по-късно започнаха да прелитат хеликоптери. След това започнаха да предупреждават населението да не се излиза с автомобили, за да не се затруднява трафикът. И към момента положението е доста тежко. Навън температурата е 39 - 40 градуса, но заради дима слънцето не се вижда", разказва Мюге Намлъ.

В района от няколко дни е много сухо и горещо, духа и вятър със скорост 40 - 50 км/ч, който допълнително затруднява овладяването на пожара.

"Ето, вижте тези изгорели листа, които вятърът е довял дотук от разстояние 30 - 40 километра. Тези листа бяха на терасата ни. Сутринта всичко наоколо беше погълнато от пушек. Не можехме да си поемем въздух. И сега е трудно да се диша навън", казва Мюге.

60 души са потърсили медицинска помощ заради дихателни проблеми. Няколко са настанени в болница с изгаряния. Сред жертвите е и 82-годишен мъж от близко село, който не успял да напусне дома си.

За съжаление, хората страдат, но държавата помага. Всички тук, с всички сили, помагат за потушаването на огъня.

В потушаването на огъня са се включили над 1800 пожарникари и доброволци, 3 самолета, 29 хеликоптера и 460 пожарни коли. Турският президент Ердоган не изключва версията за умишлен палеж, тъй като са локализирани 4 огнища, пламнали почти едновременно.

"Ще подходим много сериозно към разследването на случая. Всички граждани, пострадали при пожарите, ще получат необходимата им помощ", каза президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Пожар избухна и в друг популярен курорт - Мармарис. Огънят е на метри от жилищни сгради и хотели, но към момента ситуацията е овладяна.

Автори: Джанан Дурал, Мине Адалъ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Илияна Йотова: Президентът даде достатъчно време, надявам се да връчи мандат в следващите дни
Илияна Йотова: Президентът даде достатъчно време, надявам се да връчи мандат в следващите дни
Христо Иванов: Политиката става мръсна работа, когато не знаеш какво правиш
Христо Иванов: Политиката става мръсна работа, когато не знаеш какво правиш