НОВИНИ

За първи път от 2006 г. насам американец ще играе на финал на US Open

Американците Тейлър Фриц и Франсис Тиафо се изправят един срещу друг на полуфиналите в Ню Йорк в 2:00 часа след полунощ българско време. За последно преди 18 години Анди Родик спори за титлата, но загуби от Роджър Федерер.

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
11:20, 06.09.2024
Чете се за: 05:17 мин.
Спорт
първи път 2006 насам американец играе финал open
Снимка:
Слушай новината

Нито един американец не е играл финал на сингъл при мъжете на US Open от 2006 г. насам, но само след няколко часа, това ще стане факт.

Тейлър Фриц и Франсис Тиафо се изправят в сблъсък за достигане до мача за трофея в 2:00 ч. след полунощ българско време.

Представителите на домакините ще излязат на стадион „Артър Аш“ пред своите фенове за интригуващ полуфинален сблъсък на последния турнир от Големия шлем за годината.

Осен всичко друго, това ще бъде и двубой между двама близки приятели, които изиграха основна роля във възраждането на американския мъжки тенис през последните години.

„Тейлър и аз разговаряхме за това, че сме номер 1 и номер 2 на страната ни от много дълго време“, каза Тиафо преди полуфинала на US Open.

„Спомням си седяхме в самолет преди няколко години и той каза: „Брато, мисля, че един ден аз и ти ще бъдем най-добрите американски тенисисти“, добави Тиафо, който отстрани Григор Димитров на четвъртфиналите след отказване на българина.

Последният американски шампион на сингъл при мъжете е Анди Родик през 2003 г., който надиграва Хуан Карлос Фереро. Родик също така е и последният финалист в Ню Йорк, Той губи мача за титлата през 2006 г. от Роджър Федерер.

26-годишният Тейлър Фриц отстъпи само два сета в петте си мача досега, елиминирайки Матео Беретини, Каспер Рууд и Александър Зверев по пътя към полуфиналите.

Начинът, по който Фриц успя да отстрани Зверев в четири сета, за да стигне до първия си полуфинал от Големия шлем, беше особено впечатляващ. Осемкратният шампион от ATP Tour обаче няма намерение да спре дотук.

„Емоциите остават зад гърба ми. Страхотно е, че съм на полуфиналите, но до голяма степен имам нагласата, че работата не е свършена и продължавам да съм фокусиран върху следващия си мач", обясни Фриц, който игра на четвъртфиналите на три от турнирите от Големия шлем този сезон.

Статистиката е в полза на Фриц. 12-ият поставен в схемата на US Open държи рекорд 6-1 срещу Tиафо, резултат, който включва победа в единствената среща между двамата от Големия шлем на Australian Open 2022. И все пак Тиафо, който достигна първия си финал на ATP Masters 1000 в Синсинати по-рано този месец, вярва, че миналите срещи няма да имат голямо значение за сблъсъка в петък в Ню Йорк.

"Той е много здрав физически, Тейлър е корав играч, играе страхотно, има страхотен сервис, сега се движи много по-добре. Ще бъде трудно.", коментира Тиафо, който достигна полуфинал на US Open през 2022 г.

Освен, че ще стане първият американски финалист на сингъл при мъжете след 2006 г., който и да триумфира в петъчния полуфинал измежду Фриц и Тиафо, той ще увеличи шансовете си за достигане до финалите в края на годината в Торино. Понастоящем седми в класацията на ATP Live, Фриц ще се изкачи до четвъртото място, ако достигне до мача за титлата. Тиафо, който никога не се е класирал за престижния финален турнир за сезона, ще се изкачи до 10-о място в света, ако успее да победи Фриц тази вечер.

В другия полуфинал в 22:00 ч. българско време тази вечер се изправят Джак Дрейпър и световният номер 1 Яник Синер.

Британецът ще играе на първия си полуфинал на турнир от Големия шлем, без да загуби сет през тези две седмици на US Open. Може ли 22-годишният Дрейпър да елиминира Синер и да стане първият британски финалист на Откритото първенство на САЩ, след Анди Мъри, който вдигна трофея през 2012 г. предстои да видим.

Левичарят, който вече си гарантира влизане в Топ 20 на класацията на ATP следващия понеделник, благодарение на представянето си в Ню Йорк, ще се опита да запише втори успех от две срещи над италианеца. Дрейпър спечели в единствения им сблъсък до момента в Куинс Клъб през 2021 г.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ниагарският водопад грейна с цветовете на българското знаме
Ниагарският водопад грейна с цветовете на българското знаме
С военен ритуал Варна отбеляза Деня на Съединението (СНИМКИ)
С военен ритуал Варна отбеляза Деня на Съединението (СНИМКИ)