НОВИНИ

Закриват нравствената полиция в Иран, продължават протестите в цялата страна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:28, 04.12.2022
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Нравствената полиция в Иран ще бъде закрита, след два месеца на масови протести заради смъртта на млада жена с неправилно сложен хиджаб. През следващите две седмици властите в Техеран ще обсъдят дали да отпадне изискването за носене на хиджаб.

В Иран всички ги познават - мъжете са в зелени униформи, а жените - в черни чадори. Патрули, създадени, за да контролират спазването на облеклото в ислямската република.

На 16 септември именно служители на нравствената полиция задържат и пребиват 22-годишната Махса Амини заради неправилно сложен хиджаб. Три дни по-късно младата жена почина, а смъртта ѝ предизвика най-масовата вълна от протести в Иран.

Размирици в Иран след смъртта на жена, арестувана заради небрежно сложен хиджаб

"Нравствената полиция няма общо със съдебната система и тя беше закрита от тези, които я създадоха", заяви главният прокурор на Иран.

Многохилядни протести в Европа след смъртта на млада жена в Иран

В сегашния си вид патрулите на нравствената полиция действат от 2006 година. Създава ги тогавашният ултраконсервативен президент Махмуд Ахмадинеджад. С идването на власт на сегашния президент Ебрахим Раиси през лятото на миналата година, ролята на нравствената полиция се засили още повече.

"Републиканските и ислямските основи на Иран са конституционно укрепени, но има методи за прилагане на конституцията, които могат да бъдат гъвкави", заяви президентът.

Решението не доведе до радост в Иран. Опасенията на протестиращите са, че дейностите на нравствената полиция ще бъдат прехвърлени на друго звено в полицията. През последните два месеца хиджабът се превърна в символ на недоволството.

ЕС налага санкции на Иран заради репресиите срещу протестите

Демонстрантите вече настояват за много повече права от махането на забрадката, включително за сваляне на сегашното управление. От утре в Иран започва тридневен масов протест. Планирани са протестни шествия в цялата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Алипиев отбеляза 9 точки за Латина, но тимът загуби от Канту с 62:81
Иван Алипиев отбеляза 9 точки за Латина, но тимът загуби от Канту с 62:81
Даниел Дичев бе спрян от бронзовия медалист в Токио
Даниел Дичев бе спрян от бронзовия медалист в Токио