НОВИНИ

Заместник регионалният министър: До края на седмицата очаквам споразумение между строителния бранш и държавата

заместник регионалният министър края седмицата очаквам споразумение строителния бранш държавата
bnt avatar logo
от БНТ
17:51, 12.10.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

„До края на седмицата позициите на строителния бранш и на държавата ще бъдат поставени на масата и очаквам споразумение. Имаме протегнати ръце от двете страни, въпросът е да стигнем до ръкостискане.“

Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Граматиков в интервю за БНР след проведената днес среща между представители на Българска браншова камара „Пътища“ и ръководството на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Заместник-министърът отново подчерта, че браншът не трябва, а и никой не иска от него, да отстъпи от исканията да им бъдат изплатени 900 млн. лв. за извършени от строителните фирми дейности.

„Въпросът е, че за разплащането на тези пари трябва да се намери механизъм“, обясни Граматиков

Той допълни, че в правовата държава единственият начин това да се случи по законен път е плащанията да бъдат решени през Народно събрание със Закона за държавния бюджет.

„Ние преговаряме за намиране на легалния начин за разплащане на 100-те млн. лв., осигурени с актуализацията на бюджета за тази година, плюс още няколко милиона, които са от корекция на бюджета на АПИ“, каза още Граматиков.

Според него случващото се в пътния бранш е трагедия, защото досега едно-единствено лице е решавало и е държало в подчинение тези, от които зависи неговото предложение. Практиката е била Министерският съвет да взема решения и да разплаща там, където трябва, стана ясно още от думите на Граматиков.

В момента вървят работни разговори между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и министерствата на финансите и на икономиката за това да се намери свеж ресурс, който може да бъде вкаран в строителния бранш, ако няма действащ парламент до края на годината, стана ясно още от интервюто на Валентин Граматиков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венци Стефанов: Очаквам по-добри дни за българския футбол
Венци Стефанов: Очаквам по-добри дни за българския футбол
Мариана Векилска стана кръстница на бебе кенгуру
Мариана Векилска стана кръстница на бебе кенгуру