НОВИНИ

Заради наводненията в Япония: МВнР съветва българите да спазват препоръките на местните власти

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:32, 07.07.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Поне 56 са вече жертвите на наводнения и земни свлачища заради проливни дъждове на южния японски остров Кюшу.

Заради очакваното продължаване на валежите и през следващите дни българското външно министерство съветва нашите сънародници, пребиваващи в Япония, да спазват стриктно препоръките и нарежданията на местните власти и да следят редовно страницата на Японската метеорологична агенция.

Отнесени са къщи, коли и мостове, пътища са затрупани от кални маси. Някои селища са откъснати от света. Има хора в неизвестност. Заповед за евакуация е издадена за милион и 300 хиляди души. Стотици домакинства са без ток.

Най-тежко засегнати са префектурите Кумамото и Кагошима. Очаква се атмосферният фронт, който носи дъждове, да се задържи до четвъртък. Правителството ускори аварийно-спасителните операции и удвои до 80 000 броя на спасителите.

Шиндзо Абе, премиер на Япония: Хората трябва да следят последната информация, предоставяна от местните власти, да бъдат в готовност за всякакви спешни ситуации и да вземат неотложни мерки по възможно най-добрия начин за защита на живота си.

Заради дъжда японски автомобилни и електронни корпорации прекратиха производството си в отделни заводи, но работата постепенно се възстановява. Потопът се очертава като най-тежкото природно бедствие в Япония след тайфуна Хагибис, който през октомври отне живота на 90 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова с шеста победа на Турнира в Сърбия
Виктория Томова с шеста победа на Турнира в Сърбия
Наско Сираков е с отрицателен тест за COVID-19
Наско Сираков е с отрицателен тест за COVID-19