НОВИНИ

Заради ремонт на общежитие: Учени се притесняват, че могат да останат на улицата

Алекс Донев
от Алекс Донев
14:03, 11.07.2024
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Университетски преподаватели и учени от БАН се притесняват, че заедно със семействата си могат да останат на улицата. Причината е ремонт във ведомствени жилища, които те обитават в момента. Притеснението на близо 150 домакинства е липсата на уверение, че след подобренията в блок 58 в "Студентски град" те ще могат да се върнат в апартаментите си.

"С директора се срещнахме, на "Студентски столове и общежития" ЕАД. Говорихме надълго и нашироко и търсихме вариант за поетапно правене на ремонта, или пък някаква алтернатива за хората, но той за съжаление каза "няма алтернатива, трябва да напуснете", казва проф. д-р Димитър Димитров от Висше транспортно училище.

Сградата е строена през 1989 г. Преди години блокът е саниран, но за 35 години основен ремонт в помещенията не е извършван. Всички подобрения са правени от обитателите, в някои случаи за десетки хиляди лева. От "Студентски столове и общежития" са заявили пред живеещите в блока, че се правят усилия те да бъдат настанени в други жилища по време на ремонта, но до този момент яснота няма. Едно от предложенията е да се работи в два от входовете на блока, като хората да живеят в третия. Според учените обаче е невъзможно стотици хора да се преместят с покъщнината си само в един вход.

"Не се прави ремонтът, така че да е поетапно и хората просто да се местят. В повечето блокове един човек не изкарват. Само по етажи ги местят. Тук трябва да излязат всички. При 480 помещения, някой са и двойни, имат ли екип от 1000 души, които ще влязат от първи септември и да започнат да работят", пита проф. д-р Велимир Велев, НАТФИЗ.

В блок 58 са настанени предимно учени и преподаватели, които родом не са от София, а доходите им са твърде ниски за наемане на жилища на пазарен принцип. Сред тях има и много млади родители.

"Голяма част от хората са с 2 - 3 деца. С една заплата, която е от БАН... ако знаете колко е заплатата, ще разберете, че на свободен наем тя ще стигне да си платиш наема. И оттук нататък с какво да се хранят?", допълва проф. д-р Велимир Велев, НАТФИЗ.

"Отглеждам сама детето си и това е една голяма подкрепа, която оказват Студентските общежития към младите семейства, не само на мен. В цял свят са подсигурени такива жилища за учени, преподаватели и студенти, които имат тази нужда", казва Ралица Ангелова, гл. ас. към БАН, Институт по биофизика и биомедицинско инженерство.

Средствата за ремонта на студентските жилища в цялата страна са осигурени с усилията на Националното представителство на студентските съвети.

"Ремонтите, които се случват, не са само на територията на София, те са на територията на цялата страна. И всеки един ръководител, поделение "Студентски столове и общежития", ректорските ръководства, включая ръководството на ССО, осигуряват различни места, на които да бъдат настанявани хората. И вярвам, че ако всички мислим в тази насока за подобряването на материалната база и за условията, в които не само в момента живеят хората, но и за идните поколения, ние мислим за нещо добро", казва Ангел Стойков, председател на Национално представителство на студентските съвети.

Учените сега са изправени пред голяма трудност - или да останат на улицата в София, или да се върнат по родните си места. От това ще пострада най-вече науката в България, която за пореден път ще загуби от своите ценни кадри. А хората подозират, че целта на "Студентски столове и общежития" ЕАД е след ремонта помещенията да се отдават на свободен наем.

От Министерството на образованието и науката, едноличен собственик на дружеството, изпратиха позиция до БНТ, в която се казва:

"През настоящата година правителството отпусна общо 200 млн. лева за цялостни ремонти на студентски общежития, като 30 млн. от тях са за "Студентски столове и общежития" ЕАД. Въпреки че в бл. 58 не са настанявани приоритетно студенти, този блок също е включен в програмата, за да се подобрят условията за живеещите. Предложено е първо да бъдат ремонтирани два от входовете, а третият да се ползва от настанените служители, като 50 помещения са предвидени за БАН. Срокът за завършване на ремонта зависи от изпълнителя, но очакването е той да приключи в порядъка на 12 - 14 месеца. Ремонтът би създал временно затруднение, но същевременно в дългосрочен план ще подобри условията за живот в него".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският национален отбор по плажен хандбал за мъже започна евроквалификациите със загуба
Българският национален отбор по плажен хандбал за мъже започна евроквалификациите със загуба
ВКС върна делото за катастрофата, при която загина 22-годишната Светомира
ВКС върна делото за катастрофата, при която загина 22-годишната Светомира