НОВИНИ

Защо десетки световни музиканти бяха свалени от TikTok?

Спор с една от най-големите музикални компании се отразява сериозно на съдържанието в платформата

Калина Попова
от Калина Попова
22:25, 01.02.2024
Чете се за: 04:22 мин.
По света
британският парламент също бойкотира tiktok
Снимка: pixabay.com
Слушай новината

Музикалният гигант "Юнивърсъл" изтегля всичките си песни от TikTok след неуспешни преговори за подновяване на лицензионното споразумение между двете компании.

Тейлър Суифт, Бионсе, Ариана Гранде, Били Айлиш, Дрейк, Лана дел Рей, "Ролинг Стоунс", "Металика" са само малка част от десетките световни изпълнители под шапката на "Юнивърсъл". Голяма част от песните вече са недостъпни в платформата, но за пълното им премахване ще са нужни няколко дни.

Защо се случва това? В отворено писмо, публикувано на 31 януари, от "Юнивърсъл" съобщиха, че няма да подновят договора си с TikTok, защото не могат да се разберат по няколко направления.

Справедливо заплащане за творците

Основният проблем са обезщетенията за авторски права, които всички онлайн платформи дължат на музикалните продуценти. Сумите се определят от платформите, а не от продуцентите. Именно в това се състои и спорът - "Юнивърсъл" обвинява TikTok, че се опитва да гради бизнес чрез музика, но не плаща справедливо за нея.

"TikTok се опита да ни принуди да приемем ставка, много по-лоша от предишната и много по-ниска от пазарната стойност. Как се опитаха да ни сплашат? Свалиха от платформата музиката на някои от нашите тепърва развиващи се изпълнители, но оставиха глобалните звезди", пише компанията.

TikTok плаща много по-малко, отколкото други социални мрежи, казват още от "Юнивърсъл" и посочват, че едва 1% от приходите им идват оттам.

Проблемът с обезщетенията не е чужд и за стрийминг платформите - те са критикувани и от изпълнители, и от продуценти, че плащат "жълти стотинки" за музиката, която разпространяват. Във фокуса на недоволството е платформата Spotify, която увеличи обезщетенията едва в края на миналата година. С това обаче постави и ново условие - че няма да плаща за песни, "стриймнати" (т.е. слушани) по-малко от 1000 пъти годишно.

Изкуственият интелект - заплаха за музикалната индустрия?

Друг аспект от спора между "Юнивърсъл" и TikTok е "зловредното влияние на изкуствения интелект върху творците". Все повече записи в TikTok се генерират чрез технологията, а преди дни социалната мрежа започна тестове на нова функция с изкуствен интелект, чрез която потребителите сами могат да създават музика. "Юнивърсъл" обвинява TikTok, че по този начин ощетява творците и ги "подменя" с изкуствен интелект.

"TikTok разработва инструменти за популяризиране и насърчаване на създаването на музика с изкуствен интелект – и след това изисква договорно право, което би позволило това съдържание да свие масово възнагражденията за хората на изкуството", посочва музикалната компания.

Отговорът на TikTok

"Тъжно е, че "Юнивърсъл" постави алчността пред интересите на собствените си творци", заявяват в лаконичен отговор от TikTok. Те на свой ред обвиняват музикалния гигант в "разпространение на лъжи" и подчертават, че са постигнали споразумения с всички останали компании в сектора.

""Юнивърсъл" сами избраха да се откажат от мощната поддръжка на платформа с над един милиард потребители, която служи като безплатно средство за реклама и откриване на таланти", се казва в позицията на TikTok.

Спорът неминуемо ще се отрази на платформата, която разчита изцяло на потребителско съдържание. Към момента не е ясно дали клиповете, в които е използвана музика на "Юнивърсъл" (а те са хиляди) ще бъдат свалени или само заглушени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов започна от Видин обиколката на страната като кандидат за президент на БФС
Димитър Бербатов започна от Видин обиколката на страната като кандидат за президент на БФС
Масова стачка във Финландия заради планирани реформи в трудовия пазар
Масова стачка във Финландия заради планирани реформи в трудовия пазар