НОВИНИ

Затвориха 13-милионен град в Китай заради COVID-19

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:24, 23.12.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

В Китай затвориха 13-милионния град Сиан заради COVID-19. Строгите мерки бяха въведени в полунощ, след като вчера бяха регистрирани 52 случая на зараза с коронавирус. Затварянето на Сиан става около месец преди Олимпийските игри в Пекин. Това е от най-тежките мерки, които китайските власти прилагат след дългата блокада на Ухан в началото на пандемията.

Сиан - старата столица на Китай, е известна с динамичния си живот и Теракотената армия. Градът вече може да бъде напускан само със специално разрешение. А жителите трябва да останат по домовете си. Само по един член от домакинство има право да излиза навън, за да пазарува и то веднъж на два дни. Жилищата могат да се напускат само при извънредни случаи.

От началото на декември заразените в Сиан са около 140. От вторник в града започна масово тестване на всички жители.

Наблюдаваме леко покачване на случаите. Рискът от разпространение е много голям, каза Хуан Чун, зам.-директор на Комитета по епидемична превенция и контрол.

Още преди година Китай заложи на стратегията "нулев ковид" за борба с пандемията. Тя включва масова тестване на населението и поставяне под карантина на големи общности.

Около месец преди Олимпийските игри, в олимпийското селище вече действат строги мерки.

В момента хората тук трябва да бъдат тествани веднъж на шест часа, каза Жан Сиаосиа, директор на отдела за тестване.

Освен това работещите в селището трябва максимално да ограничат контактите си.

Заради несигурната ковид обстановка в света препоръчваме всички хора, включително спортистите, които ще участват на Олимпиадата, преди да пристигнат в Китай да си поставят бустерни дози на ваксина, допълни Хуан Чун, зам.-директор на Комитета по епидемична превенция и контрол.

Пекин все повече прилича на укрепена крепост. За да бъде предотвратено разпространението на COVID-19, пристигащите в китайската столица задължително трябва да представят отрицателен тест. Мярката важи и за пътуващите от други райони на Китай. Вътрешните полети до Пекин вече са ограничени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще прекара първата си Коледа без принц Филип кралица Елизабет Втора
Как ще прекара първата си Коледа без принц Филип кралица Елизабет Втора
Специални мерки ще важат в Чехия за празниците
Специални мерки ще важат в Чехия за празниците