НОВИНИ

Зелена светлина за марихуаната в Германия

Употребата й е законна при определени условия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:44, 01.04.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Няколкостотин души в приповдигнато настроение се събраха пред Бранденбургската врата в Берлин още в полунощ, за да отпразнуват събитието. Пушенето на марихуана вече е разрешено навсякъде освен на места като детски площадки, училища, спортни съоръжения. Пушенето ще бъде забранено и в пешеходните зони между 7.00 и 20.00 часа.

"Законът ще ми даде малко повече свобода. Няма да се чувствам под натиск или да се крия, ще можем да се разхождаме по улиците след 8, да седнем край канала на тихо парти или да пушим с приятели през уикенда", разказва Ниязи от Берлин.

" Хората бяха обвинявани в престъпления твърде много за нищо. Няма значение дали си пиян или пушиш трева. Нямаме нужда от ограничения", пък смята Марко от Берлин .

При нарушения се предвижда затвор между 3 и 5 години и солидни глоби. Законът предвижда и създаването от 1 юли на "социални клубове" на членски принцип до 500 души само германски граждани. Така няма да се привличат туристи, както е в Амстердам например. Всеки член на клуба може да получава максимум 50 грама марихуана на месец.

По този начин коалиционното правителство на канцлера Олаф Шолц започва борба с употребата и нелегалната търговия на наркотици. Надеждите са, че с новия закон ще се реши и проблемът с опасните вещества в канабиса на черния пазар. Противниците на закона обаче посочват недостатъци- според тях търсенето ще превиши легалното предлагане, ще бъде невъзможно да се определи разликата между притежател и дилър, много наложени вече присъди и глоби ще трябва да бъдат отменени.

Смята се, че около 4,5 милиона германци употребяват канабис. Федералната република става деветата страна, която легализира употребата на наркотика за развлечение. Това също е законно в някои американски щати, както и в Австралия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Красив ум: Български ученик спечели стипендия в Оксфордския университет
Красив ум: Български ученик спечели стипендия в Оксфордския университет
Петко Христов вкара гол и донесе победата на Специя над Асколи в Серия Б
Петко Христов вкара гол и донесе победата на Специя над Асколи в Серия Б