НОВИНИ

Жена от Шумен даде над 3500 лв. на измамници след комуникация през мобилно приложение

предупреждават нов вид телефонна измама търсят близки крадени телефони
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:49, 15.01.2024
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

62-годишна жена от Шумен даде 3500 лева на измамници след комуникация през мобилно приложение, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР.

Шуменката съобщила в полицейското управление в града за измамата чрез мобилното приложение в събота. Тя разказала, че в края на октомври, на мобилния ѝ телефон се обадили непознати, които блокирала. След това била потърсена от друг номер. Този път непознатите се представили за служители на фондация във Франция, която подпомагала възрастни хора в България. Обяснили ѝ, че са събрани пари от дарения на много хора, които представителите в нашата страна трябвало да разпределят. На 62-годишната жена от Шумен обещали парична сума в размер на 300 000 евро. Необходимо било само и единствено да плати около 300 лева за подготовка на документи.

Започнала комуникация по едно от мобилните приложения. Жената превела парите на посочена сметка. След известно време ѝ поискали да преведе сума за митническа такса, след това за някаква глоба. До 11 януари на две сметки шуменката превела малко над 3500 лева. След последния превод за „транспортни разходи“ тя подала сигнал в полицията. Работата за установяване на извършителя по образуваното досъдебно производство продължава.

От МВР напомнят на хората, че не трябва да се доверяват на непознати, които предлагат различни финансови облаги, награди, парични възнаграждения и изгодни сделки под една или друга форма. Не предоставяйте своите лични данни на хора, които не познавате, а се представят за длъжностни лица. Не изпращайте парични суми на непознати под какъвто и да било предлог. Не участвайте в предложения за бързи печалби или томболи, в които сте избрани, но пък ви искат различни парични суми, за да получите „наградите“ си, призовават от полицията в Шумен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Николов в поредицата "Спортните таланти на България"
Александър Николов в поредицата "Спортните таланти на България"
Георги Глушков: Признанието за Везенков доказва, че той е направил нещо значимо за спорта в България
Георги Глушков: Признанието за Везенков доказва, че той е направил нещо значимо за спорта в България