НОВИНИ

Жозеп Борел: Хизбула е държава в държавата

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:27, 08.10.2024
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Жозеп Борел: Хизбула е държава в държавата
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Хизбула е държава в държавата и ливанските власти трябва да предприемат действия, за да се справят това предизвикателство. Това каза по време на дебат в ЕП в Страсбург дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел. Той отбеляза, че въпреки затварянето на границите на Газа конфликтът се разпространява в целия Близък изток.

Според него, нестабилността на Ливан се дължи на присъствието на Хизбула и призова ливанските елити да поемат контрола над страната си и да помогнат за разрешаването на политическата безизходица. Борел също така поиска подкрепа за ливанската армия, за да може тя да се превърне в независима сила, способна да защитава границите си, както и за по-силен мандат за силите на ООН, разположени в южната част на страната, за да се избегне превръщането ѝ в следваща Газа.

Първият дипломат на ЕС призова за свикване на хуманитарна конференция за Ливан, която да подпомогне възстановяването на страната, и подчерта, че е важно да се определи ясен срок за предоставяне на средствата, отпуснати от ЕС. Той изтъкна, че около 20 % от ливанското население е било принудено да напусне домовете си, като 50 000 души са заминали за Сирия заедно с бивши сирийски бежанци.

По време на дебата евродепутатите бяха разделени в оценките си за ситуацията в Близкия изток. Част от тях остро осъдиха действията на Израел в региона, други настоява агресията на Иран срещу Израел да бъде осъдена и призоваха за пълното прилагане на Резолюция 1701 на СС на ООН, която изисква оттеглянето на Хизбула от Ливан. Те също поискаха по-силен натиск за постигане на мир, настоявайки за прилагането на решението за двете държави за Израел и Палестина. Според някои от евродепутатите Израел заслужава същия вид подкрепа от ЕС като Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В посолството ни в Букурещ представиха визия за популяризирането на България
В посолството ни в Букурещ представиха визия за популяризирането на България