НОВИНИ

Опозицията свали кабинета "Петков" от власт

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:05, 22.06.2022
15047
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството на Кирил Петков не оцеля вота на недоверие, внесен от опозицията. 123 депутати гласуваха "за" вота срещу 116 депутати "против".

От 239 гласували на заседанието се регистрираха 181 депутати - 67 от ПП, 59 от ГЕРБ-СДС 34 - БСП 26 - ДПС, 16 - ДБ и 13 - "Възраждане".

Вижте и още в обзора на Милена Кирова.

"Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, от г-н Борисов, от Слави Трифонов и от г-жа Митрофанова. Този вот е една малка стъпка от един много дълъг път. Това, което те не разбраха е, че не могат да спечелят българския народ. Обещаваме, че ние ще продължим в тази битка да отвоюваме държавата си и един ден ще имаме България без задкулисие, без мафия - една успешна европейска държава. Благодаря ви!", заяви премиерът Кирил Петков след гласуването.

Кирил Петков: Беше чест да водя правителство, свалено от Пеевски, Борисов, Слави Трифонов и г-жа Митрофанова

Депутатите от "Продължаваме промяната" станаха на крака, за да го аплодират.

След гласуването ДПС излязоха от залата.

Свидетели сме на първото подобно решение в 99-ия кабинет, за първи път падна след вот на недоверие, това ще остане историческо събитие, заяви Десислава Атанасова.

По време на изказването ѝ заседанието напусна целият Министерски съвет. В декларацията си Атанасова коментира отношенията между София и Скопие и определи френското предложение като "най-доброто нещо, което Кирил Петков и правителството му не направили до този момент".

Десислава Атанасова: Това ще остане като историческо събитие

"Предстоят по-хубави времена, ние ще бъдем на площада отново заедно, промяната започна не с хората в парламента, а с хората извън него, гласувах против статуквото и за промяната", заяви Искрен Митев от ПП.

Вотът бе внесен от ГЕРБ заради провал във финансовата и икономическата политика на страната.

Дебатите в НС по вота на недоверие към правителството

До днешния вот се стигна след две седмици на политически раздори - "Има такъв народ" напуснаха управляващата коалиция, след което размениха поредица от обвинения с "Продължаваме промяната".

Междувременно от двете страни на Народното събрание се провеждат два протеста - единият в подкрепа, другият - срещу правителството. Министрите от кабинета излязоха при подкрепящите ги граждани, които ги посрещнаха с бурни аплодисменти.

Мирно шествие в подкрепа на кабинета "Петков" пред НС

"Днес видяхме как един човек - г-н Слави Трифонов, една мутра от Банкя, която праща смс-и на хората в НС, един човек, който толкова стои в Сараите и определя политиката в тази сграда и г-жа Митрофанова, която още не може да повярва, че казахме "Не" на "Газпром". Тези 4 човека се съединиха, но не разбраха, че това не е начинът да спечелят България. Заедно ще ги победим!", заяви премиерът.

Кирил Петков пред протестиращите: Заедно ще ги победим!

"Ще продължим промяната до победата, с ваша помощ ще си вземем държавата от Пеевски, Борисов, Доган и Митрофанова. Важното е да се състави правителство, което да изведе до успешен край борбата срешу мафията, рано или късно българският народ ще гласува за такова мнозинство", заяви пред Народното събрание вицепремиерът Асен Василев.

Временно председателстващият парламента Мирослав Иванов се обяви за по-добра страна, в която има институции, които работят за хората.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството освободи от длъжност областните управители на област София и Плевен
Правителството освободи от длъжност областните управители на област София и Плевен
Кирил Петков: Не може Радев да се упражнява на реторика, а да не иска да свика КСНС
Кирил Петков: Не може Радев да се упражнява на реторика, а да не иска да свика КСНС