Фалшифицирането на луксозни храни и алкохол се предвръща във все по-голям проблем за Европол и търговците на дребно. В Евросъюза се отчита ръст на фалшивите продукти, включително и заради икономическата криза. Освен материални загуби тази дейност носи и реални рискове за здравето на потребителите.
Фалшифицирането на луксозни храни и алкохол се предвръща във все по-голям проблем за Европол и търговците на дребно. В Евросъюза се отчита ръст на фалшивите продукти, включително и заради икономическата криза. Освен материални загуби тази дейност носи и реални рискове за здравето на потребителите.
Измамите с храни са много по-голям проблем, отколкото предполагат повечето потребители, отбелязва хранителната индустрия. Предупреждението идва само шест месеца след като Европа беше разтърсена от скандал с конско, вместо говеждо месо в някои продукти и полуфабрикати. Най-фалшифицирани са стоки с висока цена, като хайвер или марков алкохол. Не липсват случаи на натравяне с метанол от некачествена водка.
"Това, например, е шампанско Болинджър, което конфискувахме от местен търговец. Това е истинска бутилка, а тази е фалшива. На фалшификата качеството на отпечатване видимо не е добро. За разлика от оригинала, където червеният етикет е по-дълбок, гланцов, а златните букви са релефни", пояснява Ръсел Бигнел, експерт по контрол по храните - Лондон.
Храни вече се фалшифицират подобно на маркови часовници и дрехи. В борбата с явлението участват и частни компании.
"Проблем за правителствата е, че могат да се намесят едва след като храната достигне до границата. Повечето от храните или съставките идват от други краища на света и затова възможностите за контрол на държавните власти са ограничени. Частният сектор започва да играе по-голяма роля", казва Мичъл Уенбърг - ръководител на частна контролна компания.
Според експерти нужно е големите производители на хранителни стоки да са наясно с всяко звено по веригата на доставчици.