ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Посветиха изложба на пороците в Габрово

bnt avatar logo от Цветана Павлова, Габрово
A+ A-
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Да намерим точната граница на удоволствията в предстоящите празници приканва нестандартна изложба в Дома на хумора в Габрово. Посветена на човешките пороци, тя доказва, че склонността на българина да си угажда не е от скоро. Над 200 уникални експоната разкриват пристрастията към алкохола, тютюна и шоколада на богатите фамилии, живяли преди повече от век в Горна Оряховица.

посветиха изложба пороците габрово

Да намерим точната граница на удоволствията в предстоящите празници приканва нестандартна изложба в Дома на хумора в Габрово. Посветена на човешките пороци, тя доказва, че склонността на българина да си угажда не е от скоро. Над 200 уникални експоната разкриват пристрастията към алкохола, тютюна и шоколада на богатите фамилии, живяли преди повече от век в Горна Оряховица.

Сега е трудно да повярваме, че преди 2 века шоколадът се е продавал само в аптеките. Той изместил халвата и баклавата едва след като българите последвали примера на руските войници от Освободителната война, които подслаждали с него шампанското си. Оттогава е известна историята с "Българския тоблерон".

Иван Бъчваров, директор на Исторически музей, Горна Оряховица:
- Човекът, който го внася в България много скоро го постига фалит, но за спомен и като бонус на българите остава шоколадената "Крава".

"Прекаленият светец и Богу не е драг, но с пристрастията не трябва да се прикалява". Това оригинално послание са избрали гостите от Историческия музей.

Иван Бъчваров, директор на Исторически музей, Горна Оряховица:
- Това е селското стадо прасета, което е консумирало току-що джибри и най-накрая завършило в гьола, в селския гьол.

С тютюна българите се запознават през 15-ти век. Пушенето бързо се превърнало в страст и индустрия, която не подминала дори поздравителните картичики. Експозицията на изкушенията впечатлява със съвременното си звучене и достига до всеки.

Адриян Христов, 13 години:
- От малък ми е останал порока със сладкото и захарта, защото аз обичам да ям сладко.

Димитър Шанов"
- Най-доброто мезе за водата, особено за изворна студена вода, е хубав локум. Без парченце локум студена вода не се пие.

Оригиналното изложение закачливо напомня, че пороците ни пленяват неусетно. Остава само да изберем до колко да им се поддадем.

ТОП 24

Най-четени

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?