60 тона ирландско свинско месо, което би могло да е заразено с диоксин откриха днес до обяд ветеринарни инспектори в складове в София и Пловдив. Върху месото е наложена забрана, докато бъде проверено. Знаете, в края на миналата седмица Ирландия предупреди да не се консумира ирландско свинско месо и продукти от него, тъй като има опасност от зараза с диоксин.
60 тона ирландско свинско месо, което би могло да е заразено с диоксин откриха днес до обяд ветеринарни инспектори в складове в София и Пловдив. Върху месото е наложена забрана, докато бъде проверено. Знаете, в края на миналата седмица Ирландия предупреди да не се консумира ирландско свинско месо и продукти от него, тъй като има опасност от зараза с диоксин.
Българските ветеринари допускат, че е възможно част от рисковото месо вече да е вложено в колбаси и да се продава в магазините. България получи сигнал за заразеното с диоксини ирландско свинско месо чрез европейската система за бързо осведомяване. От Брюксел вече ни посочиха 3 ирландски предприятия, които са произвеждали месо, което би могло да е заразено с диоксин.
Проби от разкритото у нас ирландско свинско ще бъдат изпратени за изследване в наши и международни лаборатории. Резултатите се очакват от 3 до 5 дни. Ако те са положителни и доказват наличие на диоксин месото ще бъде унищожено. Засега от ветеринарната служба отказват да назоват името на частната фирма - вносител. Ветеринарите са препоръчали тя да върне обратно в Ирландия няколко камиона с месо, които в момента пътуват към България.
До сряда ще бъдат инспектирани и месопреработвателните предприятия, които са използвали внесено след 1 декември ирландско свинско месо. Ако се установи, че някои наистина са използвали такова месо инспекторите ще изискат информация в кои продукти е било вложено, за да се проследи в магазинната мрежа.
Новината, че има макар и малка вероятност заразено месо вече да се продава у нас разтревожи мнозина.
Според специалистите диоксинът наистина е опасен и предизвиква увреждане на имунната и нервната система. За да стане това обаче човек трябва да бъде изложен на дълготрайното му действие. А партидите в България са внесени основно на 1 и 2 декември.
Любомир Кулински - директор Дирекция, НВМС:
"Няма място за излишна паника, тъй като в това малко време едва ли някой е успял да натрупа над разрешените в ЕС дози в организма. Но все едно ние сме длъжни да спрем цялото количество и да го изследваме. Аз бих посъветвал българския потребител просто да чете етикета, когато купува".
Днес от Ирландия дойде новината, че вероятно диоксинът е проникнал в месото чрез масло, с което са смазвани машините, обработващи фуража за животните.
До момента 12 страни от Евросъюза и 9 извън него са информирани, че част от внесеното от тях месо е заразено.
Добрата новина от последния час, дошла от ЕК е, че специално за България досега няма категорични данни да е внесено заразено с диоксин ирландско месо.
МВР: Ползвайте само официални места за обмяна на пари – банки или пощенски станции