НОВИНИ

"Mars One" избра първите 1058 човека

Организаторите на проекта "Mars One" избраха първите 1058 човека, които ще се борят да отидат на еднопосочна експедиция на Марс, съобщава руската информационна агенция "Новости".

mars one избра първите 1058 човека
bnt avatar logo
от БНТ
17:02, 02.01.2014
Чете се за: 00:52 мин.
По света
Организаторите на проекта "Mars One" избраха първите 1058 човека, които ще се борят да отидат на еднопосочна експедиция на Марс, съобщава руската информационна агенция "Новости". Те са били избрани измежду 200 хиляди, които са подали документи. Заявки са получени също от България, Великобритания, Канада, Мексико, Филипините, Испания, Колумбия, Аржентина, Австралия и други.
bas
Бас Лансдорп - основател на "Mars One"
В групата на одобрените на първо четене най-много са от САЩ - 297 човека.  След САЩ по численост в проекта се нарежда Канада със 75 човека, на трето място е Индия - 62 човека, на четвърто Русия - с 52-ма души. Общо са участвали 107 страни. Основателят на проекта Бас Лансдорп смята, че избраните до сега кандидати дават примерна представа каква ще е първата човешка колония на Червената планета. По-нататъшният подбор на кандидати ще стане в няколко етапа. В хода на тестовете организаторите възнамеряват да определят физическите и психическите възможности на кандидатите. Ще има и допълнителен прием на желаещи.
seli6te
Проект за интериора на капсула за живеене
Според правилата на проекта участниците трябва да са навършили 18 години, да имат твърда решимост, да са общителни и да поддържат добри отношения с хората, лесно да се адаптират, да са любознателни и творчески личности. Ограничения по националност и гражданство няма. Проектът "Mars One" има за цел да осъществи експедиция до Марс през 2025 г. Планира се накрая да останат шест групи по четири човека, които да се борят за правото да отлетят на Червената планета и да прекарат остатъка от живота си в марсианско селище, което ще бъде построено предварително посредством специална техника.

Автор: Невяна Попова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасиха пътниците от блокирания в Антарктида кораб
Спасиха пътниците от блокирания в Антарктида кораб
Снимка на Шумахер преди падането му
Снимка на Шумахер преди падането му