НОВИНИ

Българската Коледа помага на Благовест от Благоевград

От две години  благотворителната кампания Българската Коледа помага на 12-годишния Благовест  от Гоце Делчев. Той  страда от детска церебрална парализа и нефротичен синдром.  Лекарството, с което се лекува  болното дете   струва над 3 хиляди лева за година. Средствата обаче са  непосилни за семейството на Благовест и те продължават  да разчитат на щедростта на хората чрез инициативата БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА.

bnt avatar logo
от Елена Чимева
19:44, 24.11.2009
Чете се за: 01:00 мин.
Българската Коледа
българската коледа помага благовест благоевград
Снимка:

От две години благотворителната кампания Българската Коледа помага на 12-годишния Благовест от Гоце Делчев. Той страда от детска церебрална парализа и нефротичен синдром. Лекарството, с което се лекува болното дете струва над 3 хиляди лева за година. Средствата обаче са непосилни за семейството на Благовест и продължават да разчитат на щедростта на хората чрез инициативата Българската Коледа.

Благовест не може да говори, не може и да ходи от церебралната парализа. След прекарана тежка пневмония преди години и продължително лечение със силни лекарства са увредени и бъбреците му.

Димитър Самокишев-баща на Благовест: "И започва да получава отоци по краката и най-вече в очите."

Преди да започне лечението със скъпоструващото лекарство момчето не е имало желание нито за игра, нито за разходки, казва майка му.

Златка Самокишева - майка на Благовест: "След като взехме лекарството от Българската Коледа "Селсета" детето е съвсем друго - по-жизнено, просто играе, можеш да се занимаваш с него, просто вкъщи играем - ето вие видяхте, слагам го на земята, кляка, става, вкъщи, навънка.“

Бащата казва, че няма нищо по-хубаво от това да види единственото си дете сутрин да става с усмивка и то благодарение на Българската Коледа.

Димитър Самокишев - баща на Благовест: "Благодарни сме много на хората, които са я направили тая кампания, да бъдат живи и здрави и все така да помагат.”

12-годишният Благовест вече има любими занимания – да го люлеят на люлка в парка и да го возят в кола.

Димитър Самокишев: "Това му е любимото нещо на него - да се качи в колата, баща му да го вози и той да застане така - прав.”

Семейството се надява и тази година Благовест да бъде включен в благотворителната кампания Българската Коледа, за да продължава да се усмихва сутрин и да има желание да играе с любимите си играчки.

http://infocenter.bnt.bg/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родилното отделение на ІІ градска болница е напълно обновено
Родилното отделение на ІІ градска болница е напълно обновено
По света и у нас  с награда за поредица от здравни репортажи
"По света и у нас" с награда за поредица от здравни репортажи