НОВИНИ

Българската коледа в помощ на нацоналната кардиологична болница

Все по-често пациенти в нацоналната кардиологична болница са новородени и малки бебета. Такава е и световната тендеция – децата да се оперират във възможно най-ранна възраст, за да се избегнат трайните увреди. В болницата, обаче, често се затрудняват да приемат бебета, заради недостатъчното оборудване за най-малките.

bnt avatar logo
от Мария Чернева
19:43, 30.11.2009
Чете се за: 01:04 мин.
Българската Коледа
българската коледа помощ нацоналната кардиологична болница
Все по-често пациенти в нацоналната кардиологична болница са новородени и малки бебета. Такава е и световната тендеция – децата да се оперират във възможно най-ранна възраст, за да се избегнат трайните увреди. В болницата, обаче, често се затрудняват да приемат бебета, заради недостатъчното оборудване за най-малките. Затова помощта на Българската коледа е изключително ценна там, с дарените респиратори, инкубатор и перфузори за 115 хиляди лева.

Плаче, защото е гладен. Сигурен знак че вече е добре. И че съвсем скоро ще се прибере в къщи. В Своге.

Д-р Василка Илиева – началник Детско отделение: "Ами Александър е едно новородено бебе, което вече е на две седмици. Постъпи при нас на 6-часова възраст след раждане в провинцията с хемолитична болест на новороденото, с респираторен дистрес синдром."

Но сега може да се каже, че Александър е спечелил първата си битка в живота ... с помощта на Българската коледа. Заради кувьоза, който му осигурява условия близки до майчината утроба, и заради респиратора, който до скоро му помагаше да диша.

Доц. Маргарита Цонзорова – национална клиника “Детска кардиология”, НЦКБ: "С постъпването на все по-нова и по-нова апаратура ние все по-често сваляме възрастта на децата за операция. Тенденцията е почти 80 процента от вродените сърдечни малформации да бъдат оперирани до едногодишна възраст."

Така другият респиратор от Българската коледа очаква всеки момент да докарат следващото бебе от операционната. Където световните тендеции и науката вървят с такава скорост, че трудно се наваксва с модерно оборудване. Затова лекарите се надяват отново на Българската коледа да получат подвижен ехограф, с който веднага ще могат да виждат резултатите от операцията.

Доц. Маргарита Цонзорова – национална клиника “Детска кардиология”, НЦКБ: "И когато е необходимо, може нещо да се коригира, да се оправи като по световни данни при наличието на такъв апарат в операцонната сваля необходимостта от реоперации до 30%."

Вече са убедени в силата на Българската коледа. И значимостта на всеки един СМС.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готвим се да отбележим 100 години от рождението на Никола Вапцаров
Готвим се да отбележим 100 години от рождението на Никола Вапцаров
В София започна коледно-новогодишният фестивал “Коледария”
В София започна коледно-новогодишният фестивал “Коледария”