НОВИНИ

"Българската Коледа" в помощ на детското очно отделение на Александровска болница

Тази вечер в кампанията Българската коледа ще ви разкажем за усилията на специалистите по очни болести на Александровска болница да помагат на деца с проблеми в зрението. Акцентът тази година са очните заболявания на недоносените бебета. Апаратура за 150 хиляди евро е необходима на Детското очно отделение на Александровска болница. С тази апаратура лекарите ще могат да спасяват недоносени бебета от  загуба на зрението.

bnt avatar logo
от Талка Симеонова
20:33, 07.12.2009
Чете се за: 01:06 мин.
Българската Коледа
българската коледа помощ детското очно отделение александровска болница
Снимка:

Тази вечер в кампанията Българската коледа ще ви разкажем за усилията на специалистите по очни болести на Александровска болница да помагат на деца с проблеми в зрението. Акцентът тази година са очните заболявания на недоносените бебета. Апаратура за 150 хиляди евро е необходима на Детското очно отделение на Александровска болница. С тази апаратура лекарите ще могат да спасяват недоносени бебета от загуба на зрението.

Андрей, Джак и Веселин са само на по два месеца. А вече са посещавали очния кабинет по няколко пъти. Причината е риск от развитие на ретинопатия при недоносените бебета. На подобен риск всяка година са изложени над 2000 деца в България, които се раждат преждевременно и с по-ниско тегло. Причината е, че очичките им са недоразвити. А понякога рискът се увеличава и заради остарелите кувьози и друга техника, която се ползва все още на някои места.

Д-р Виолета Чернодринска, началник Детско очно отделение УМБАЛ Александровска: "Искам да изкажа благодарност на всички, които подкрепиха Българската Коледа миналата година, тъй като голяма част от парите, които дариха се отдели за по-съвременни кувьози, да се оборудват неонатологиите с техника, която е на световно ниво и благодарение на това ретинопатията на недоносените като процент намаля."


При Джак, Андрей и Веселин проблемите са се решили само с навременна диагностика и наблюдение. При други деца обаче е нужна по-съвременна апаратура.

Д-р Виолета Чернодринска: "Един уред, който е измислен специално за диагностика на ретинопатия на недоносените - Ретком - и с него се визуализира много добре очното дъно на всички недоносени деца."

Уредът е на цена 100 хиляди евро, но открива навреме преди третия стадий заболяването, когато то е лечимо в 80 % от случаите. Ако се изпусне този момент рискът от загуба на зрението е много голям.

Сега в Александровска болница използват за лечение криотерапия, но искат да работят и с лазер, който е по-нов метод в световната практика. Апаратът струва 50 хиляди евро.

Участвайте в Българската коледа, за да помогнем на тези недоносени дечица! Можем да им помогнем!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
5 години от възстановяването на дружество Данте Алигиери
5 години от възстановяването на дружество "Данте Алигиери"
Повдигхаха обвинения на депутатите от ДПС Табаков и Сефер
Повдигхаха обвинения на депутатите от ДПС Табаков и Сефер