НОВИНИ

Българската Коледа помага на 7-годишния Калин от Шумен

И тази вечер ще ви разкажем за едно от децата на Българската Коледа. 7-годишният Калин от Шумен страда от детска церебрална парализа. Момчето се нуждае от рехабилитация. Майката сама се грижи за Калин и няма средства за лечението му. Тазгодишната Коледа ще бъде по-различна за ученика от шуменското училище „Панайот Волов”, защото  ще получи най-безценния подарък –  помощта на хората, за да оздравее.

bnt avatar logo
от Здравка Русева, Шумен
19:43, 12.12.2009
Чете се за: 00:58 мин.
Българската Коледа
българската коледа помага годишния калин шумен
Снимка:
И тази вечер ще ви разкажем за едно от децата на Българската Коледа. 7-годишният Калин от Шумен страда от детска церебрална парализа. Момчето се нуждае от рехабилитация. Майката сама се грижи за Калин и няма средства за лечението му. Тазгодишната Коледа ще бъде по-различна за ученика от шуменското училище „Панайот Волов”, защото ще получи най-безценния подарък – помощта на хората, за да оздравее.

Движенията на ръката и крачето на Калин са затруднени от коварната болест.

Райничка Тодорова, майка на Калин: "Лекарите ни препоръчаха рехабилитация – масажи и гимнастика за раздвижване. Правим го от 5 години."

Майката решила да опита и друга терапия - езда. Когато за пръв път го завела на хиподрума, не вярвала, че ще стане чудо. Но Калин без страх от болката хващал все по-здраво юздите на кончето. Затова всеки месец, макар и с цената на много лишения, отделя по 80 лева, за да може синът й да продължи уроците по езда.

Д-р Юлия Димитрова – физиотерапевт: “Повлиява се с много добър ефект координацията и равновесието. Тонусът на гръбната мускуратура се повлиява, нещата, които страдат при походката, равновесието и координацията се повлияват.”

Репортер: "Какъв искаш да станеш, когато пораснеш?"

Калин Райнов: “Жокей. Обичам много конете и ги харесвам много."

Освен церебралната парализа момчето има и катаракта на окото. Операцията струва само 600 лева, но и тази сума е непосилна за майката, която сама отглежда сина си. Калин е първокласник и е щастлив, че всички съученици му помагат в училище.

Явор: „Аз помагам на Калинчо да си направи нещата по домашен бит и техника, направих му мини парк.”

Георги: „Помагам му да слиза по стъпалата, помагам му да излиза, водим се за ръчичка с него.”

За да запазим още една детска усмивка, нека помогнем на Калин да повярва, че на Коледа стават чудеса.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детски празник в резиденцията на фернския посланик
Детски празник в резиденцията на фернския посланик
Певицата Поли Генова - застъпник на Българската Коледа
Певицата Поли Генова - застъпник на Българската Коледа