НОВИНИ

Ванеса от Бургас разчита на помощ от "Българската Коледа"

Тригодишната Ванеса от Бургас страда от ретинопатия на недоносеното. Досега момиченцето е претърпяло 13 тежки операции. Въпреки че почти не вижда и различава само силуети, детето има реални шансове да оцелее. И тази година тя ще разчита на щедрите дарения на "Българската Коледа".

ванеса бургас разчита помощ българската коледа
bnt avatar logo
от БНТ
13:47, 14.12.2009
Чете се за: 00:58 мин.
Българската Коледа
3-годишната Ванеса от Бургас страда от ретинопатия на недоносеното. Съвсем малка е получила кръвоизлив в мозъка. Досега момиченцето е претърпяло 13 тежки операции. Въпреки че почти не вижда и разпознава само силуети според лекарите детето има реални шансове да оздравее. И тази година тя ще разчита на щедрите дарения от Българската Коледа, за да продължи успешно лечението си в Германия.

Заради преждевременното раждане и дългия престой в кувьоз ретината на Ванеса е увредена. На годинка момиченцето получава и мозъчен кръвоизлив. След серия от тежки операции у нас, тя започва лечение в Германия. От миналата година то се финансира със щедрите дарения на Българската Коледа.

Велина Шурелова - майка: " Там я лекуват успоредно и за очи, едновременно с това я наблюдават и неврохирурзи."

През последната година състоянието на Ванеса значително се е подобрило. Въпреки че носи 25 диоптъра, тя вече разпознава светлина и силуети. Учи се да говори и дори да пее. И макар да е още дете, любимата й музика е рокът.

Велина Шурелова: "Гаранция няма, че няма пак да се получи оток, но просто това, че мозъкът й се е съхранил след всичките операции, които е преживяла, ние можем само да се радваме."

Момиченцето почти не излиза навън. Единственият й приятел е нейното братче Давид. Той е неотлъчно до нея, разказва й за училищните игри и пакости и признава, че най-много иска да научи сестричката си да плува. Давид няма търпение Ванеса час по-скоро да оздравее. За да й помогне е готов да стане дори репортер за Българската Коледа.

Давид пита майка си с микрофона на БНТ: "Ако имате право на едно желание, какво ще е то? – Майката: Пожелавам си малката Ванеса един ден да срещне моите очи и да може да види всички чудеса, които е направил Господ."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
0.1% инфлация през ноември
0.1% инфлация през ноември
Престрелка на магистрала Тракия, полицията издирва двама с автомати
Престрелка на магистрала Тракия, полицията издирва двама с автомати