НОВИНИ

Да помогнем на 10-годишната Севелина

Ювенилен хроничен артрит - това заболяване е оставило обездвижено едно дете цели 9 години. От миналата година след операции, 10-годишната Севелина ходи, макар и трудно. За болката, която не минава без лекарство, Севи пие препарати, които спират растежа й. Тя и семейството й се надяват Българската Коледа да даде на детето им лекарството Ембрел, което помага да не се възпаляват ставите и не пречи на растежа.

помогнем годишната севелина
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
19:43, 21.12.2008
Чете се за: 00:59 мин.
Българската Коледа

Ювенилен хроничен артрит - това заболяване е оставило обездвижено едно дете цели 9 години. От миналата година след операции, 10-годишната Севелина ходи, макар и трудно. За болката, която не минава без лекарство, Севи пие препарати, които спират растежа й. Тя и семейството й се надяват Българската Коледа да даде на детето им лекарството Ембрел, което помага да не се възпаляват ставите и не пречи на растежа.

Да мечтаеш за лекарство - абсурдно за 10 годишно дете, но за съжаление факт. Заболяването се появява след чернодробна операция още в бебешка възраст. Артритът така атакува крайниците, че краката се изкривявят и Севи остава неподвижна с непоносими болки.

Започват операции и днес тя е с шина, но ходи. Ходи трудно и на кратки разстояния, иначе се уморява и започва да боли.

- "Винаги гледам да й помагам, да й спестявам движенията, които са й трудни, лошо, много лошо по принцип - винаги съм искала да съм на нейното място, вместо нея да я боли, мен да ме боли, ама такава ни е съдбата..."

Без кортизоните, които сега взима Севи, болката би била непоносима. Те обаче и пречат да расте. Родителите и научават за лекарството Ембрил, което обаче е непосилно за тях. Около 4 хиляди лева струва една ампула, която е за една седмица.

Севи е кака и помага за бебето - преоблича го, храни го, чете му приказки. Тя обаче признава, че не се е наиграла и има само една мечта за Коледа.

Севелина: "Да се оправя по-бързо, да мога по-бързо да ходя и да порасна по-висока, защото и сега аз ходя в училище извънредно на пеене и там не могат да ми намерят носия, понеже сега ще имаме концерт."

Знам, че и вие, и Дядо Коледа ще обърнат внимание на това желание и съм сигурна, че Севи не само ще порасне, но ще стане красива госпожица, след която момчетата ще тичат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празник на пелина отбелязват в село Змейово
Празник на пелина отбелязват в село Змейово
След атентатите в Мумбай два хотела отварят врати
След атентатите в Мумбай два хотела отварят врати