НОВИНИ

Вики от Ловеч се надява на помощ от Българската Коледа

И тази вечер ще ви разкажем за едно от децата на Българската Коледа.Тригодишната Виктория от Ловеч е родена с тежко увреждане на гръбначния стълб, което причинява парализа на крайниците. С цената на две тежки операции и постоянна рехабилитация момиченцето, макар и трудно, вече ходи. За да бъде нормално дете Вики се нуждае единствено от възстановителни процедури всеки месец. 

bnt avatar logo
от Георги Баев, Ловеч
20:00, 17.12.2009
Чете се за: 00:56 мин.
Българската Коледа
вики ловеч надява помощ българската коледа
Снимка:

И тази вечер ще ви разкажем за едно от децата на Българската Коледа.
Тригодишната Виктория от Ловеч е родена с тежко увреждане на гръбначния стълб, което причинява парализа на крайниците. С цената на две тежки операции и постоянна рехабилитация момиченцето, макар и трудно, вече ходи. За да бъде нормално дете Вики се нуждае единствено от възстановителни процедури всеки месец.

На пръв поглед Вики е здраво тригодишно момиченце. Тромавата й подходка обаче издава страшната диагноза – спина бифида.

Ваня Петкова - майка на Вики: „Буквално преведено означава, раздвоен гръбначен стълб или незатваряне на прешлените, които могат да бъдат, 1,2,4,5, при Вики слава Богу са два прешлена и част от трети”

За да не остане Вики парализирана лекарите я оперират още след раждането й. Интервенцията обаче крие риск за увреждане на мозъка и момиченцето е оперирано още веднъж. После идва ред на дългата рехабилитация. След две години и половина чудото става.

Ваня Петкова - майка на Вики: "От деветмесечна възраст започнахме рехабилитация в Специализирана болница за деца с церебрална парализа в София и благодарение на непрекъснатата рехабилитация и физиотерапия, която провеждаме там, Вики успя да проходи."

От Здравната каса обаче започват да плащат четири от задължителните процедури, вместо дванайсет както досега. Това обезмисля усилията на детето и го излага на риска да остане приковано в инвалидна количка.


Репортер: -Страх ли те е от чичо доктор?

Вики : -Не.

Репортер: -А ти каво искаш да ти донесе Дядо Коледа

Вики : –Кукла.

Като всяко малко момиченце Вики иска да стане балерина. А мечтата на родителите й е да намерят хора с добри сърца, които да помогнат на детето им да има своето вълшебно детство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал в парламента
Скандал в парламента
Коледата безопасна
Коледата безопасна