Масово хората в Благоевград предпочитат да купуват домашно произведени млечни продукти вместо стоките от магазините. Промени в законодателството в скоро време ще разрешат тези продукти да се продават свободно на специализирани сергии на пазарите, без посредничеството на търговците и ограничаващи квоти, за максимално улеснение на дребните производители.
Дребните производители с по няколко крави в момента имат право да продават директно едва 30 процента от месечното си производство на млечни продукти. Ограничението е въведено с наредба още през 2010-та година
- Ние домашни производства правим, 3,6 масленост и колкото излезе масло от 10 кила, толкова - казва Фатиме Хаюрла.
Въпреки, че нямат етикети за съставките на сиренето, изварата и маслото на пазара в Благоевград се извиват опашки пред сергиите за млечни продукти. Най-много се купува домашното масло. Качеството и по-ниската цена в сравнение с фабричните продукти по магазините - около 10-12 лева за килограм определят голямото търсене.
- Правим си го както си е по старовремски как си се прави, нема примеси нема това онова, - казва Лазар Цацов. Фатиме Хаюрла допълва:
- Имаме само истинско краве масло. Как се прави истинското краве масло? Ами от млеко, чисто млеко, от кравата се подквасва и се измати и се получава масло.
Купувачите - и те си имат мнение:
- По това го познаваме, че е вкусно.
- Хапнете и ще видите защо го купуваме, земете хапнете и ще видите и земете от магазина.
С предстоящите промени по Наредба 26 повечето ограничения за малките ферми се очаква да паднат и така условията за тях да се изравнят с Европейското законодателство. Заложено е и обособяването на постоянни щандове по пазарите, където стопаните да стигат пряко до клиентите, каквато е и първоначалната идея на наредбата.
Репортаж на Боряна Черганова и Димитър Балджиев