НОВИНИ

2 години от събарянето на паметника на културата на улица "Одрин" 8 в Пловдив

На днешната дата преди две години започна рушенето на тютюневия склад на "Одрин" 8 в Пловдив. Тогава собствениците на сградата паметник на културата събориха основната ѝ фасада и единствено намесата на гражданите спря цялостното разрушаване. Две години по-късно складът все още не е укрепен, няма и осъдени за посегателството.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив
21:00, 06.03.2018
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Собствениците на сградата от фирмата "Одрин осем" отказаха да укрепят полусъборената сграда. Вместо това дори обжалваха заповедта на Общината да спрат събарянето – процес, който приключи буквално преди дни, когато бе обявено решението на Върховния административен съд, че сградата е паметник на културата. Това решение може да помогне и на обвинителите по делото в Пловдивския окръжен съд срещу собствениците. Дело, което, твърди се, е стигнало до задънена улица заради специфичната си материя.

Теодор Караколев, журналист: "Дали или как ще бъдат наказани виновните, не мисля, че ще се отрази много на движението как инвеститорите ще подхождат към такива сгради. Според мен трябва да се насочи интересът в посока ограмотяване и да има повече прозрачност."

Разрушеният паметник на културата преживя още една зима абсолютно незащитен от тежките климатични условия. След отказа на собственика общината потегли по дългите процедури за укрепването на сградата. От момента, в който се обяви, че най-после има одобрен проект за това измина още една цяла година без движение по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Видинчани превърнаха в трибагреник фасадата на кооперацията, в която живеят
Видинчани превърнаха в трибагреник фасадата на кооперацията, в която живеят
​„Кулинарен Оскар“ за документалния филм на БНТ „Вкусът на Китай“.
​„Кулинарен Оскар“ за документалния филм на БНТ „Вкусът на Китай“.