НОВИНИ

20 заложници бяха убити от "Ислямска държава" в Дака

Столицата на Бангладеш преживя жестоко терористично нападение, за което отговорност пое "Ислямска държава". 12-часова заложническа драма в ресторант, 20 убити, сред тях - чужденци. Сред жертвите са седем японци и деветима италианци. Посечена с мачете е съпругата на италиански бизнесмен, който успял да се скрие зад дърво при нахлуването на терористите. Нападателите накарали бангладешците да станат прави, преди да започнат да избиват чужденците.

bnt avatar logo
от БНТ
19:36, 02.07.2016
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Кризата започва в девет вечерта. В квартал, популярен сред чужденците, охранители забелязват група въоръжени мъже пред медицински център. Тръгват към тях и тогава въоръжените с викове Алах Акбар се втурват в близкия ресторант. Там са тридесетина клиенти, главно чужденци и двадесетина души персонал.

Сумон Реза, работник в кухнята: Имаше изстрели. Реших, че е някакво забавление. После погледнах навън и видях как двама стрелят, заемат позиция пред кухнята за пица. Тогава стреляха във въздуха, да всеят паника. Всички гости се скриха под масите, а ние, които изтичахме на покрива.

Няколко часа терористите водят спорадични престрелки. Отначало силите на реда опитват да влязат, посрещани са с куршуми и гранати, двама са убити. Някои заложници известно време говорят с близките си по телефона.

Харул Алам: Племенникът ми каза, държат ни за заложници, казаха ни да предадем на полицията да не стреля, иначе ще ни убият.

Не дава резултат и призив за преговори. На сутринта в 7:40 с координиран щурм на различни армейски части за десетина минути сградата е овладяна.

Бригаден генерал Наим Ашфак Чоудхури, ръководител на операцията: Както знаете, 13 заложници, сред тях трима чужденци, японец и двама от Шри Ланка, успяха да избягат. От седемте терористи шестима са убити един е арестуван. Кред края на операцията намерихме 20 мъртви тела. Убиит са снощи, както изглежда жестоко с остри оръжия.
Шейх Хасина, премиер на Бангладеш: Тези хора не вярват в никаква религия, те нямат религия. Тяхната религия е тероризмът. Народът на Бангладеш винаги ще се бори с тероризма.

Нападателите са измъчвали заложници, които не можели да рецитират строфи от Корана, разказват оцелели местни граждани.

С бангладешците се отнасяли не толкова зле, дали им да ядат.

Докато излизат все още и още зловещи подробности, отзвукът в Япония и Италия е особено силен. Японците в ресторанта са били консултанти по инфраструктурен проект на японската агенция за развитие.

Шиндзо Абе, премиер на Япония: Това са хора, работили усилено за развитието на Бангладеш. Силно възмутен съм. Това е предизвикателство към общите ценности на международната общност.

И в Токио и Рим цяла нощ са следили случващото се.

Матео Ренци, премиер на Италия: Молитвите ни, вислите ни, сълзите ни се присъединяват към сълзите на семействата в Дака, особено семействата на нашите граждани.

Надявахме се на друг изход , каза още премиерът Ренци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бангладеш и ислямският тероризъм
Бангладеш и ислямският тероризъм
Румънци символично осиновяват британци
Румънци символично осиновяват британци