НОВИНИ

Спасяват по петима на ден в басейните

Средно по петима човека на ден вадят спасителите от басейните в Пловдив и областта. За миналото лято са спасени 405 човека, като над 65 процента от тях да са деца. В разгара на ваканцията и летните отпуски басейните са алтернатива на морския бряг, но знаем ли правилата за безопасност?

bnt avatar logo
от Маринела Хубинова
19:03, 02.07.2016
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В Пловдив и областта има 63 басейна. На всеки от тях освен спасители трябва да има и медицинско лице. За безопасността обаче са отговорни не само спасителите, но и посетителите.

Халил Салиев - БЧК Пловдив: За хората е учудващо, че не бива да влизаме със дъвка във вода, твърдо вероятно е да се задавим, особено за малките деца.

- Знаете ли, че не е препоръчително да се влиза във водата с дъвка?

- Не знаех, но има логика да е така...

- Това не го знам, но да има вероятност да се задавиш особено ако скачаш.

На басейните най-малките посетители са най-уязвими. Над 65% от спасените от удавяне са именно деца.

Халил Салиев - БЧК Пловдив: Често родителите разчитат спасителите да играят ролята на бавачки, а тяхната работа е друга. Апелирам към родителите тези с деца под 12 години родителите трябва да са при децата си.

Специалистите съветват да не надценяваме собствените възможностите си. Според статистиката българите са сред най-лошите плувци в Европа. Едва 17% от населението може да плува, докато в Германия цифрата е над 82 на сто.

РЗИ вече взе първите проби от водата, които не са показали отклонения. До края на активния сезон инспекторите ще вземат още две проби за анализ. Ежедневно се следи и нивото на PH и хлор.

Когато влизате в басейна, на видно място трябва да виждате тази информация - температура на водата и въздуха, както и остатъчно ниво на хлор.

Цените за посещение в басейните варират от 3 до 12 лева в областта в зависимост от допълнителните екстри, които се предлагат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зигмар Габриел призовава за гражданство на младите британци
Зигмар Габриел призовава за гражданство на младите британци
Зимните ни курорти - атрактивни и през лятото
Зимните ни курорти - атрактивни и през лятото