НОВИНИ

26% от лекарите у нас са в пенсионна възраст

Повече от 26% от лекарите у нас са на възраст над 61 години. Това сочи проучване на Българския лекарски съюз. Въпреки че са в пенсионна възраст, голяма част от медиците остават на работа, защото няма кой да ги замести.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
19:21, 07.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
Още
лекарите нас пенсионна възраст

Доктор Сотир Попатанасов работи в "Пирогов" повече от 40 години. 72 -годишният неврохируг изчислява,че е бил дежурен над 7 хиляди пъти. Въпреки възрастта си доктор Попатанасов продължава да дежури и през нощта.

д-р Сотир Попатанасов - неврохирург в УМБАЛСМ "Пирогов": "Ние обичаме да казваме, че всяка нощ, като идваме на дежурство имаме по 30 човека заковани с пирон. Няма начин, защото болницата е такава, че всеки търси помощ тука."

Според доктор Попатанасов до преди 20-на години неврохирурзите са били около 100, защото специалността е по-трудна и от сърдечната хирургия,

д-р Сотир Попатанасов - неврохирург в УМБАЛСМ "Пирогов": "Tъй като през сърцето може да бъде изолирано да се включи сърце-бял дроб-апарат хирурга работи спокойно. Но главата не може да се изключи. Затова неврохирургията е трудна специалност."

Доктор Попатанасов продължава да работи, въпреки че сега интересът към неврохирургията е голям и недостиг на кадри няма. В специалности, като патоанатомия, педиатрия и обща медицина обаче млади лекари почти няма.

д-р Юлиан Йорданов - Български лекарски съюз: "Има колеги, които са по на 75-80 и над 80 години, които в момента практикуват и са много необходими, защото тяхната липса означава- закриване или на дадена клиника или отделение, или на цяла болница."

35% от медиците у нас са на възраст над 51 години. Младите лекари предпочитат да работят в чужбина. Ако ситуацията не се промени след 10-на година в страната ще има сериозен недостиг на лекари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Велоалея или стоянка за таксита пред автогара Овча купел
Велоалея или стоянка за таксита пред автогара "Овча купел"
Графа се включи в кампанията Пребори гнева на БЛС срещу насилието над лекари
Графа се включи в кампанията "Пребори гнева" на БЛС срещу насилието над лекари